zdravím všetkých.chcem nejaké rady ohľadne nepríjemného klepkania v prednej náprave pri prejazde nerovnosťami.Nadvihol som kolesá a skúšal vôly na čapoch ale žiadne nie sú , len na pravom hornom ramene v uložení na silenblokoch je menšia vôla.Dnes som menil tyčky stabilizátoru, ked boli dole tak som zisťoval uloženie stabilizátora ale ten je pevný bez vôle.Bez tyčiek som ním hýbal a šlo to pomerne ťažko tak usudzujem že tie silenbloky ešte nie sú vytrepané.Skúšal som aj z nadvihnutým roztočeným kolesom a následným šlapnutým na brzdu , aby som zistil opotrebovanie predných aj zadných silenblokov na spodných ramenách ale všetko pevné jak hovado bez vôle.Som si istý. že to klepkanie ide od nápravy a nie od iných vecí.To klepkanie je skôr také neviem sa tak presne vyjadriť ale také pružné ako keby cez gumu. fakt neviem.Prosím nejaké rady .Ahojte
18.53, 6. 10. 2009, odpovědětSám si to odhalil máš vůli v horním ramenu a to na klepání stačí.
18.58, 6. 10. 2009, odpovědětlen ta vôla v hornom ramene je na šoferovej strane a to klepkanie je viac počuť na druhej strane
19.54, 6. 10. 2009, odpovědětvymen si silentbloky na priecnom stabilizatore ... lebo ti chodi do boku a preto klepe ... klasika vela ludi si mymsli ze to je naprava a menia ramena a pritom ramena vydrzia viac ako si poniektory myslia
20.52, 6. 10. 2009, odpovědětasi blbý dotaz. ale pri tej výmene silentblokov stabilizátora musí íst vonku celý stabilizátor?
21.09, 6. 10. 2009, odpovědětnemusi ist von, da sa to zmaknut po zhodneni predneho kolesa a tycky stabilizatora na kazdej strane, najskor urob jednu stranu a to tak ze povolis jednu srobu z dvoch co drzi puzdro so silenblokom stabilizatora, tu stranu na ktorej si vykrutil srobu potom dlatom a kladivom rozsekni (pretoze je to znitovane), ked sa podari odsrobuj druhu stranu puzdra a rozsekni ho, po rozseknuti puzdra nastriekaj stabilizator silikonovym olejom aby ti lahsie silenblok isiel von - tahaj smerom k sebe, ked sa ti to podari cele vytiahnut (samotny silenblok, a dve casti puzdra) vymen silenblok za novy a spolu s puzdrom to zaloz naspat ako to bolo, netreba tie dve casti puzdra nejak specialne zvarat a podobne, staci ked sa to stiahne iba tymi povodnymi srobami. taky isty postup zopakuj aj na druhej strane. snad si pochopil a pomoze ti to, mne to trvalo cca 3 hodiny a kapku nervov. a urcite sa ti to bude robit paradne na velkom zdvihaku na ktorom sa da zdvihnut cele auto a nie cez obycajny zdvihak . ja ked som to vymenil nemozem si to vynachvalit, predtym mi to buchalo na kazdej nerovnosti, teraz je bozsky klud. ak mas dake otazky kludne sem s nimi, inak aj cez policko hladaj najdes nejake navody.
21.22, 6. 10. 2009, odpovědětvedľa púzdra so silentblokom je také asi plastové krúžko tak neviem či ho cez neho budem vedieť vysunúť, a na ten strane kde to viac klepe je už len polovica z toho krúžka ale drží na stabíku
6.52, 7. 10. 2009, odpovědětto P@CO treba odpojiť aj čap riadeniaaby bol lepší prístup?
6.56, 7. 10. 2009, odpovědětto robo: ja som cap riadenia neodpajal, chcel som to co najjednoduchsie vymenit a nekomplikovat si to, ak mas dostatocne obratne ruky tak to vyberes aj bez toho odpajania capu ale ak ti to ma pomoct pri vymene kludne ho odpoj budes tam mat viacej miesta. co sa tyka tych plastovych dorazov na stabilizatore tie su tam zbytocne, ja som ich rozbil a co som cital tu na fore kopec ludi ich tam nema.
11.19, 8. 10. 2009, odpovědět