Zdravím všetkých alfistov Vela ludí má problém zo znížením výkonu za studena a ja som bol donedávna jedným z nich. Dôvod prečo sem píšem je ten že velmi rád ozrejmím alebo aspoň priblížim prečo sa tento problém vyskytuje a hlavne pomôžem vám zbaviť sa tohto problému. Dôvodov prečo staré 156 alfy s TwinSparkom majú problémi s chodom za studena môže byť viacero. Zvyčajne je to kombínacia viacerých chybných častí. Zlý chod motora za studena je dôsledok chybného riadenia paliva. Spôsobujú ho najčastejšie váha vzduchu a lambda sonda. Za tepla sa ECU "učí" hodnoty z týchto sensorov a vypočítava z nich tzv. adaptačné hodnoty. Títo adaptačné hodnoty sú používané pre správne dávkovanie paliva aby zmes nebola ani chudobná ani bohatá. Ak by ECU nemalo tieto adapt. hodnoty tak po určitom čase po kúpe nového vozidla, motor prestane dostávať správnu zmes, kvôli iným častiam ktoré sa opotrebuvávajú a menia ako napr. vstreky, prípadne palivové čerpadlo. Tieto adaptačné hodnoty sa však používajú aj pre výpočet správnej zmesy za studena, keď nefunguje lambda sonda a ECU nemá podla čoho "riadiť" správny pomer paliva. Dostávame sa k jadru problému: adapt. hodnoty ktoré sa používajú a počítaju(podla neakého určitého algoritmu) za tepla, sú využívané na výpočet správnej zmesy aj pri studenom motore. Lenže za studena sú podmienky v motore pre spalovanie iné ako za tepla. Toto je vyriešené neakým algoritmom v ECU ktorý kompenzuje "studené prostredie" podla adapt. hodnôt a snaží sa dávkovať správnu zmes, aby zmes nebola príliš bohatá (vysoká spotreba) alebo chudobná (nízky výkon). Tento algoritmus však má nastavené neaké pevné hodnoty, ktoré sa od výroby nemenia. Lenže systém zapalovania sa v aute mení (degraduje) a toto platí dvojnásobne pre TwinSpark motory. Pri jazdení za tepla nieje problém s výkonom, lebo iskra ktorú produkuje už aj degradovany zapalovací systém, je dostatočná nato aby uspokojivo zapálila benzinovú zmes pri bežnej prac. teplote motora. Za studena ale takáto iskra nestačí, horenie paliva nefunguje tak ako má a motor netahá a nejde do otáčok. Ak ste už vymenili lambda sondu, váhu vzduchu a sviečky ale motor po určitom čase zase začal ísť zle a máte obmedzený rozpočet, tak si kúpte niečo na čistenie spojov napr. sprej KontakPlus (ten som použil ja) rozoberte celú tu zapalovaciu konzolu a pekne poctivo vyčistite kontakty od zelenej oxidácie ktorá sa tam za tie roky nazbierala. Mne to čistenie zabralo asi dve hodiny spolu z rozobratím a zložením. Ak rozpočet nemáte obmedzený tak odporúčam vymeniť všetky spoje, ciže káble a tie botičky ktoré sa nasúvajú na hlavné sviečky. Ak by ani toto nepomohlo ešte môžete mať vadné zapalovacie cievky ale to môj problém nebol a je to menej pravdepodobný dôvod vzniku problému. A prečo je to hlavný problém hlavne u twinspark motorov? Lebo ako všetci viete tento motor používa 8 sviečok (pravdepodobne dosť zbytočne, ale to by bolo na inú diskusiu) ale má iba 4 cievky, čo si vyžaduje trochu špecifickejšiu konštrukciu napajacích "botičiek" na hlavných sviečkach, výsledkom čoho sú tieto botičky velmi tepelne namáhane a tie dva studené kontakty ktoré tam sú, jednoducho oxidujú a menia vlastnosti, samozrejme spolu s ďalším materiálom ktorý je základ pre tieto káble(sekundárne menšie sviečky) a botičky(primárne večšie sviečky). Dúfam, že som pomohol čo najviac alfistom a že problém zlého chodu za studena sa viac nebude týkať alfistov chodiaciach na toto fórum ;-)
17.34, 11. 10. 2009, odpovědětza podrobne info, ale predpokldam, ze taketo zakladne veci kazdy na tomto fore dokonale ovlada :)
17.51, 11. 10. 2009, odpovědětPráveže ked si prejdeš pár tém tak zistíš že tieto základné vecí neovláda takmer nikto :) preto som to spísal a ked to niekto vie tak mu to tu nijak neuškodí a keď niekto nevie tak mu to určite pomôže za čo som rád. Dosť je už takých čo kvoli tomu, že tomu nerozumia hovoria aký je to šrot ta alfa "protože to nejede za studena a furt se to sere"
18.18, 11. 10. 2009, odpovědětno ved presne tak som to myslel, ironicky. no nic.
12.22, 12. 10. 2009, odpovědětAj taky su na aukre ako "diky". Na rozdiel od neho to uvita kopa dalsich alfistov. Ziaden uceny z neba nepadol az na jednoho, ze "diky". Ked sa to Teba netyka tak aspon neryp.
18.20, 11. 10. 2009, odpovědětJa mam sice jtd ale aj tak naozaj takych ludi ako ty by sa viac zislo vecsina len pise co im nejde ale malokto napise ze to opravil a ako...takze DAKUJEME!:)
18.27, 11. 10. 2009, odpovědětDíky za info .Kdyby bylo víc takových článků ,nebylo by třeba tolik opakujících se otázek na foru..Ještě jednou Díky.
13.54, 13. 10. 2009, odpovědět