dneska som siel po ceste okolo80km a nejako mi zacalo hucat pri pravom kolese auta pri mensej rychlosti to prestalo a zrazu auto zhaslo neslo uz nastartovat zasvietila mi kontrolka emisii ci co a napisalo mi na displeji elektronicky system motora zlyhal jedna sa o alfu 156 1,9JTD 110kw ,zeby mi prakol rozvodak? auto mam dva mesiace a najazdenych 91000km poctivych
17.12, 19. 12. 2009, odpovědětkontrolka EOBD al.OBD ta mi zasvietila a motor zdochol a tot som nasiel : Řízen je tak jeho celý pracovní cyklus s cílem dosáhnout optimálního výkonu, spotřeby i minimální produkce škodlivin ve výfukových plynech. V paměti řídicí jednotky jsou zaneseny optimální hodnoty sledovaných parametrů, které jsou v průběhu chodu motoru porovnávány se skutečnými, zjištěných pomocí jednotlivých snímačů. Snímače jsou určeny pro každý válec, což umožňuje komplexní porovnávání hodnot a uskutečnění protiopatření v případě potřeby. Je-li zjištěna větší odchylka od optimálních hodnot provádí řídicí jednotka kroky, které vedou k odstranění odchylky. Pokud ani tento postup nepostačuje, je cílem palubní diagnostiky zabránit prostřednictvím řídicí jednotky poškození motoru a jeho přídavných součástí (katalyzátor, atd.). Z tohoto důvodu může být dočasně vyřazeno vstřikování paliva do válce, který byl z hlediska chodu motoru označen za poruchový. Zásah palubní diagnostiky signalizuje rozsvícení kontrolky na přístrojovém panelu nebo informace na informačním displeji. Řidič tak dostane informaci o nutnosti vyhledat servis a provést nezbytnou kontrolu. Motor přejde do tzv. nouzového režimu na dojetí, který má zabránit vážnému poškození motoru, řídicí jednotky a dalších součástí vozidla. V případě, že ani nastavení nouzového režimu nepostačuje, je řidič informován o nutnosti okamžitě zastavit vozidlo a dále v jízdě nepokračovat, nebo v krajním případě dojde po výstraze k zastavení motoru. Cílem EOBD, popř. OBD, je tak vedle sledování správného chodu motoru a dodržení požadovaných hodnot, zabránit jeho výraznému poškození vlivem menší závady a tím i nákladné opravě. Vedle toho má jakákoli odchylka od optimálních hodnot vliv i na výrazné zvýšení škodlivin ve výfukových plynech. co vy na to , ale mam strach ze su to rozvody hoci som ziadnu ranu nepocul -(((
19.45, 19. 12. 2009, odpovědět