dobry den, koupil jsem si 156 2004 jtdm 16v 103kw, je to supr auto nikdy predtim jsem osobne alfu nemel ale znamy me naladil :) chtel bych tomu dat trosku lasky, teda spis takovy zaklad. mozna namitnete at ti proctu forum, ale hledani zde je vskutku tragicke (prispevky hledani se neradi podle datumu, debaty jsou plne prispevku od lidi co si jen neco potrebuji kompenzovat a nevyresi nic) uz jsem si toho dost procetl takze vim o cem mluvim :) ... takze ke klidne diskuzi, mam par veci ktere si potrebuju ujasnit ... cyklovac: nefunguje, sterace jdou jen na jdenu rychlost, da se v alfe vymenit jen nejake rele nebo je to pevne primo v motoru steracu? olej: v servise mi doporucuji stale 5w40 selenii (v pripade kastrol), nevim co v aute bylo predtim ale ocekavam plnou syntetiku. udelam vyplach a chtel bych tomu dat neco kvalitniho ... motor nebere ani kapku oleje a ani jednou mi jeste nezakouril, takze si chci zachovat aktualni stav. nejsem zadnej zavodnik, rad se svezu ale umim se ovladat. termostat: spina mi termostat uz na 70 stupnich, vetsina alf ma spis opacny problem co jsem cetl, mam to ted resit nebo to neni zavazny problem? neopotrebovava se to vic? pripadne nejaky link kde bych to na facelift koupil, nikde jsem to nenasel (posledni moznost je ve fiatu a to skutecne az jako posledni) dik a at vam to jezdi B)
21.11, 31. 7. 2013, odpovědětDo JTD stačí běžný olej. Jsou to motory, který celkem drží a ve 4 válci se dávají třeba do Opelů, kam se lije 5W40 4l kanistr za 400,- takže s olejem bych si až takovou hlavu nelámal. S tím cyklovačem bohužel nevím, ale termostat je u JTD klasika. Špatně dovírá a motor se pak nehřeje což má za následek jednak vyšší spotřebu a hlavně v chladnějším počasí možná i vyšší opotřebení, protože jedeš pořád se studeným motorem. V zimě je to pak tragédie, protože když si zapneš ventilaci, tak ti fouká vzduch max. vlažnej a motor má co dělat aby udržel 60 stupňů. Proto určitě vyměnit. Mrkni se na Eper podle a VIN kódu si najdi číslo dílu a to si pak vyhledej třeba na heuréce a vyplivne ti to plno e-shopů. kde se ten termostat dá sehnat... Nebo si to nech vyměnit v servise a máš jistotu :)
7.51, 1. 8. 2013, odpověděttakze treba shell hx8 5w40 muze byt? :)
9.35, 1. 8. 2013, odpovědětAsi mě tu lidi ukamenují a řeknou že do Itala jedině Selenii, ale myslím, že jakýkoliv značkový olej pro diesela se stejnou API bude OK. Shell, Agip, Liqui Molly, Total, Mobil, snad i ten Castrol...
11.38, 1. 8. 2013, odpovědět