Ahojte.Mam taky menši problem vlastnim alfu 156 2.4 JTD r.v.11.98.Kdyš se mi sehreje tak my začne motor vydavať cvakavý zvuk,vymenil som komplet rozvody,dražkovy remen napinaciu kladku dražkoveho remena tu zo strunov ,taky aj olej-5W 40 castrol.Nevim si stim rady.Nestretol sa niekto stim.Este som premeral aj volu ventilov a tie su v norme.Tak ja nevim.dik za rady caute
16.49, 31. 8. 2006, odpovědětMůžeš popsat trochu detailně ten zvuk? Je to zvonivý (kov na kov), klepavý atd. Od toho se pak budou odvíjet možné příčiny. Kamoš z práce měl povolený výfukový potrubí a jasně zvonivý drnčení.
23.11, 31. 8. 2006, odpovědětJak se přesně jmenuje ten olej cos tam nalil ?
7.31, 1. 9. 2006, odpovědětDělá to jen na volnoběh nebo pořád?
9.47, 1. 9. 2006, odpovědětPůvod toho cvakáni je z převodovky.Já to mám na 156 1,9 JTD.Začalo mě to po 150 000km.
13.24, 3. 9. 2006, odpovědětno jo ale ně to jde pouze z pravé strany př.nápravy.a jaká je spojitost ,že při dešti to dělá méně??
14.37, 3. 9. 2006, odpovědětAsi to nebude tím, ale už mě 2x cvakala řemenice rozvodů (1xcoupe, 1xmarea). Nevím jaký vliv na to má vlhko, ale já měl zas pocit, že když je to nakloněný doleva, tak to dělá míň než nakloněný doprava. :-))) Pokud se nepletu (nejsem odborník), tak řemenice má v sobě nějaký tlumení rázů a když to umře, tak to kovově cvaká. Každopádně to dělalo převážně na volnoběh, se zvýšením otáček se to zmírňovalo a když jsem to prošlápl, tak se při dosažení volnoběžných otáček ozvalo výraznější cvaknutí.
21.58, 3. 9. 2006, odpovědětKecám, při dosažení volnoběhu to prostě začlo cvakat, ale při zdechnutí to cvaklo. Jednou víc, jednou míň.
22.01, 3. 9. 2006, odpovědětto cvakání budou hydrostavy. Mě to dělá taky!
22.31, 3. 9. 2006, odpověděthydrostavy??poučte mě:)))) mám rok 99
16.18, 4. 9. 2006, odpovědětHydrostavy těžko,tento motor takovou věc jaksi neobsahuje.Dělá mi to taky,je to ta kladka jak psal kolega,v mým případě ta horní,za kompr.klimy.Vem za ni jako do stran,je přístupná,asi se bude trochu "vaklat".Zítra jdu na ni,stála 1500.
0.27, 6. 9. 2006, odpovědětTeď si nejsu úplně jistej, jestli to byla řemenice rozvodů, ale myslím, že jo. Jestli jsi sundal klíňák, tak to ti nepomůže, rozvoďák tam zůstal, takže klidně může cvakat dál. Ale nevím, ono se to po netu těžko pozná. :-)
17.21, 6. 9. 2006, odpovědětCAute to sem ja Dušan co sjem to psal.Takže olej CASTROL 5w 40.Všetky kladky v poriadku remenica dražkového remenu v poriadku aj rozdova v poriadku,vyfukove potrubie dotiahnute,a stale to cvaká.A ešte som zapomnel pri studenem motoru na volnobežných sa mi ozíva drnivý zvuk s predu od klímy.A to cvakani mi dela viac na volnobehu ked zvyšuji otačky tak to trochu uticha.inač diky za rady a tipy.
14.12, 8. 9. 2006, odpovědětsyntetika 5w se do toho neleje. Je sice lepší pro motor ale neprospívá turbu to potřebuje hustší olej. Výrobce doporučuje 10w tj. polosyntetika. A něco podobnýho mi to dělá taky (mám 1,9) mám nový rozvody a kladku na pomocným řemenu dělá to jen při nastartování stud. mot. a jen na volnoběh ale není to typický cvakání je to jak kdyby něco rezonovalo
14.44, 8. 9. 2006, odpovědětCau Mára.Kdzž je studený tak iba rezonuje ale necvaka a ked sa ohreje tak pak začne cvakat.
16.03, 8. 9. 2006, odpovědětmě to dělá pár minut po nastartování a ne že by to cvakalo spíš drnčí jakoby cinká já myslel že to je kladkou ale mám všechny nový, pak sem šel po tý dělený řemenici s tlumičem torzních kmitů a ten vnitřek sem vybrakoval , chvíli to nedělalo a ted zase začíná už mě to s... Jde to jakoby ze vstřik. čerpadla asi by to musel vidět a slyšet ODBORNIK snad není v kelu
18.28, 8. 9. 2006, odpovědětNA castrol 5W-40 to cvaka tenhle olej neni dobrej vymen ho za nejakou 10W-40 selenia nebo Sheel a je po cvakani mel sem to samy vseci doporučovali Castrol ale JTD ho nechce
19.12, 29. 9. 2006, odpovědětA to ti řekl kdo, že se plná synt. neleje do jtd? To je blbost!!!
18.03, 3. 10. 2006, odpovědět10w-40 je taky jako plna syntetyka jen ma jinou viskozitu v tom je problem kdyz to nechepate tak to nereste
20.51, 4. 10. 2006, odpovědětHustším olejem to nevyřeší. Ano, motor bude tišší ale jen po dobu než se ohřeje. Já bych to viděl na začátek konce ojničních ložisek tj. šály
18.07, 3. 10. 2006, odpovědětA ten drnivej zvuk je v háji ložisko na el. mag. spojce klimy. Celkem častá závada klimakompresorů nejenom u Alf
18.13, 3. 10. 2006, odpovědětTo by mohlo být ono, taky drnčím :-/ Dá se ta spojka opravit,koupit, nebo tak něco? Díky moc!
20.49, 3. 10. 2006, odpovědětCau Míra si si jistej že to budou ti šály, už si se stím setkal a to ložisko v klime sa da vymenit kus za kus alebo cely kompresor.
16.10, 6. 10. 2006, odpovědětto cvakání je olejový čerpadlo na kterým je řetěz, Ten se vytahá a když není v tahu tak cinká o skříň. Celá ta sranda stojí s prací 10000 a po 60000km to pozvolna začíná znovu. Samotnej řetěz se neprodává.
23.03, 28. 10. 2006, odpovědětMam dojem že strašíte zbytečně,vsadím se že je to řemenice,potvora proradná,taky jsem tomu nevěřil,vyměnil jsem půl motoru a nakonec to byla ona.Dá se sehnat v Lipůvce u Brna pod 4000.Otevři kapotu a za běhu tam nalej vodu z flašky,když to v tu chvíli ztichne tak by to mělo být.
13.51, 29. 10. 2006, odpovědětAhoj mam stejný problém. Já jsem vyměnil kompletně rozvody i řemenici a pořád to děla a ted mě poradili olejové čerpadlo, taky už nevím co? do ohřátí motoru vše ok, potom asi víš, cvak cvak cvak. Zdar.
21.14, 31. 10. 2006, odpovědětničemu ten řetěz nevadí, akorát je to strašný zvuk. Podruhý bych se na to vyprdnul! Čau
10.51, 3. 11. 2006, odpovědětjo tohle drnceni je u hooooodne motoru..dela to 2.4 TD j JTD..dlea to snad kazdemu kdo ma 120 000 km...nijak to neresim...stoji to asi 8000 a nic se motoru nemuze stat..jen je to hroznej zvuk..
8.54, 4. 12. 2006, odpovědětAno konecne RON oderil kladivem na hlavicku hrebiku....Ma pravdu je to olejovy crpadlo...presne rtizek jak popisuje...jde o to ze retize jezdi ve tvaru pismene O ci NULA..a jzdi v takovych jako drazkach ...kdyby se udelal rez tak nema retizek sanci padnou ani dolu ani nahoru...a o to prave klepe a klepe. je to neco jako vagonky na sachte..jedou uzkou dirou ...to je pro prdctavu....dela to jak vsichni popisuji az kdyz je motor ohraty...ted v zime to nedela skoru vubec.nova tahle sranda stoji nove ve fiatu cca 8500 kc.
1.30, 8. 12. 2006, odpovědětno kamos si tedka nechal udelat ta ozubena kola a retez,tak jsem zvedavej az to tam namontuje,jak to bude vypadat...vyslo ho to asi na 2000 rikal...
8.50, 8. 12. 2006, odpovědětCaute kluci už jsem tu dlouho nebyl ale to nevedi. Podme k tomu cvak,cvak Já jsem vymenil komlet rozvody,remenica je o.k. draškovej remen aj kladky jsou v o.k. tak jsem vymenil aj olej 5w40 castrol a nalil jsem tam selena 10w40 a stale cvak,cvak.Asi to bude to čerpadlo(retizek) tež mne to napadlo ale moc sa mi tomu nechtelo uvežit.RON.otazka na tebe delalo ti to cvakani když jse ti ohrial motor a co si vymenil komplet cele čerpadlo alebo jen tu retez.A potom ti to cvakani utichlo.
20.34, 9. 12. 2006, odpovědětČauky lidičky vyřešil jsem problémy s cvakáním olejového čerpadla, postup práce : 1 sundat olejovou vanu je tam cca 10-15 čroubu torx poté sundat kryt od rozvodů, sundat držák motoru na horní straně při pohledu na motor levej roch motoru ,poté sundejte řemenici klínového řemene, poté si začárkujte rozovody, bílou fikskou jak ozubené kolečka tak řemen, ( já jsem si měnil rozvody sám a můžu říct že to de doma na koleni trošku píp s napnutí kladky, ale nastavil jsem ji na půlku její možnosti napínat tak snad žádnej problém s tím nebude.poté odšroubujte cca 6-8 čroubků ( 10 klíč) hned za řemenicí ti drží olejové čerpadlo, poté sundejte čerpadlo klimatizace 4 šrouby, sundejte hadice od vody ke chlazení oleje u olejového filtru, sundejte olejový filtr, sundejte samotné chlazení filtru a čerpadlo půjde ven, až ho budete mít venku tak si ho rozmontujte uříznete rozbrušovačkou náhon na vyvažovací hřídel, poté sešroubujte, je tam držák samotného řetázku jako vy platová drážka slouží jako vedení řemenu ten je tam upevněn tak že je ve středu díra a je to zasunuté do hliníkového výlisu, aby to tam nelítalo tak jsem tam narvla šroubek do dřva a zalomil, aby to tam nelítalo. poté to celé spátky zašroubujte nasadte řemeny a vyměnte si olej a cvakání je prič :) je to tak na 10 hodin práce pro neznalého, ale přeci jenom lepší než si nechat v servise za 7 tis. práci + 12tis materiál případné dotazy pokládejte v diskuzi s názvem Cvakání 2.4 JTD Králík najdete v kolonce hledej.Chci dodat že odpojení vyvažovací hřídele nemá vliv na chod motoru, požná bych řekl že to má lepší chod :)
23.48, 23. 5. 2012, odpovědět