Ahoj. Chtěl bych poprosit o radu. V říjnu jsem si z Německa dovezl Alfu 156 1.8 TS Sportwagon rok výroby 1999, auto je po prvním majiteli, mimořádně opečovávané, pravidelně servisované ve značkovém servisu. Se servisní knížkou, mám i všechny faktury. Najeto má aktuálně skoro 120 000 km. Rozvodový řemen byl měněn v září 2006 při 72 000 km. Je pravda, že doporučená výměna je po max. 60 000 km nebo 3 letech? Měl bych na jaře nechat provést výměnu nebo by měla stačit až na jaře další rok? Auto nepoužívám denně, ročně nenajedu určitě víc než 10 000 km. Když mi majitel auto prodával, i když to nebylo nutné, nechal mi v dobré víře ještě vyměnit olej. Bohužel ale v servisu Audi, kde si kupoval nové auto, a kde mi do Alfy dali olej "DBV Schmierstoffe synthetik Motorenöl 5W/40". Že je olek úplně jiný než doporučovaný Selenia 20K Racing SAE 10W/60 jsem zjistil bohužel až teď, po najetí skoro 3000 km. Ptal jsem se v Imofě a tam mi řekli, že tenhle olej je dokonce prý pro naftové motory (a není do vysokých teplot). S autem jsem jezdil se studeným motorem opatrně, ale z Německa jsem jel ze 700 km snad polovinu cesty v koloně a potom jsem to náležitě osolil... Nemám z toho vůbec dobrý pocit, poradil by mi někdo, jestli stačí výměna na jaře (do té doby budu jezdit minimálně) při komletním servisu nebo ho mám nechat vyměnit raději hned? Stačí klasická výměna v servisu nebo by bylo lepší udělat výměnu v garáži, nechat olej přes noc vykapat, potom dát nový, zase vypustit a teprve dát definitivní náplň? (To by při ceně oleje Selenia vyšlo dost draho, mělo by to smysl?) A ještě robnost. Na volnoběh mi kolísají otáčky, to ale asi stačí řešit na jaře při servisu... Díky moc za rady. Vašek
12.25, 6. 12. 2008, odpovědětČau, hele s tim olejem, ja bych ho vymenil teď a na jaře bych se na to vykašlal... pokud ten olej neni spravny, auto samozdřejmě trpí. A když si to uděláš v garáži bude to jedině dobře, kdoví co ti s tím v servisu udělají. Nalít a vypustit olej je blbost, jak tu už někdo z www.znackoveoleje.cz psal, je to blbost, to se dělalo u starých škodovek, tady to nemá význam. Nalej ho tam a vyměň ho ne po 15.000 ale třeba po 8 a máš klid. Kolísání toček bude asi špatnou váhou vzduchu, stačí vyčistit(navod je na www.cuoresportivo.net).. měj se.. Fila
12.58, 6. 12. 2008, odpovědětty otačky to muže byt víc věcí, zjistit diagnostikou. muže to byt ta váha nebo landa sonda ,špinavá škrticí klapka,krokomotorek volnoběhu,přisává falešný vzduch atd....
16.08, 6. 12. 2008, odpověděta určite spraviť rozvody, nieje to až taká pálka ako keď praskne remeň
20.07, 6. 12. 2008, odpovědětjo a určitě není vyrobena v 1999 ale až 2000 protože sportwagon se dříve nedělal
21.18, 6. 12. 2008, odpovědětTen olej si vyměň a dej tam 10w40, nebo 10w60. Teď bych tam dal 10w60, každýmu se to kecá - vím..., ale já dal 5w40 a to je špááátně, posral jsem tím celej motor. Je doporučený Selenia, ale to jen proto, že s tím Fiat má smlouvu, ale patří tam, ale já tam leju Castrol 10w60. Je to jen značka, vizkozita je stejná.
21.26, 6. 12. 2008, odpovědětDíky za rady, hlavně s tím olejem. S rokem výroby jsem se upsal. První registrace v Německu byla v lednu 2001, dle VIN mi při nákupu nějakých drobností u dealera řekli, že auto bylo vyrobeno v červenci 2000. Takže rozvoďák udělat i po najetých jen 48 tisících, po dvou a půl roce od výměny, pro jistotu...
21.32, 6. 12. 2008, odpovědětS olejem bych to nijak nepřeháněl-nalij tam co má být! Mám na mysli dodržet hlavně specifikaci,na značce, bych řekl,až tolik nesejde.Při výměně u 146,jsem dal na radu mechanika,kterému věřím a dal mi tam olej Fusch a vše bylo v pohodě,žádný problém. V létě jsem měnil jak u 146,tak na 156,tak jsem to konzultoval na oleje.cz a byl mi pro oba vozy doporučen olej AGIP-výborné vlastnosti/výborná cena.Zatím opět bez problémů.Osobně si myslím,že na výdrži motorů s hodně podepisuje zacházení majitelů-respektive styl jízdy.Studený start,plný ceres-Alfa se má točit-že?! Já osobně nevytáčím nad 3500,pokud mi teplota kapaliny nedosáhne 70stupňů.Pak už Alfi neomezuji v rozletu!
22.41, 6. 12. 2008, odpovědětTaky jsem měl 5w40 a Variátor začal být hlučný(zvuk disel) a motor byl také hlučnější. Po výměně za 10w40 v pohodě. Radim.
12.20, 7. 12. 2008, odpovědětJa som mal podobny problem. Doviezol som Alfu z nemecka a bola tam Selenia 5w40. Dlho som zistova co tam mam dat ci 5w40 alebo 10w40, az nakoniec som si nechal poradit od cloveka ktory studoval navrh automobilov v nemecku a vysvetlil mi, ze ked som uz raz dal 5w40, urcite to neamm menit na 10w40. Vysvetloval mi to preco, moc som to nepochopil, akurat ze 5w40 je plna syntetika kdezto 10w40 je polosyntetika. Ja tomu moc nerozumiem ale dal som si poradit od nehol. Dufam ze ti to pomoze.
18.02, 7. 12. 2008, odpovědětDal som tiez 5W/40 takto je uz doporucene v manuali AR 156 /2005 .Starsie maju 10W/40. Neviem co tam bolo predtym ? Ale dufam ze som som sa rozhodol dobre!Dal som tam seleniu .Ale na znacke az tak nezalezi,ak ma identicke zlozenie.
18.04, 7. 12. 2008, odpovědětJá jsem měl první alfu 156 taky 1,8 TS původem z Holandska a v servisce byl doporučený interval 120.000km pro výměnu rozvoďáku. Olej jsem tam dával 10W40, podle toho jaký zrovna měli v servisu, když jsem ji prodával měla najeto 240tis. a byla motoricky úplně v pohodě. Připadá mi, že se tady ty otázky trochu moc dramatizují, auto je od toho aby jezdilo, a ne aby člověk pořád přemýšlel, jestli náhodou nezničí motor, když tam místo Selenie nalije Castrol.
18.32, 7. 12. 2008, odpovědětMůžu poprosit o radu - mám v motoru (1.8 Twin Spark) čerstvě vyměněný olej (Selenia Racing 10W60) a zjistil jsem, že v servisu nalili oleje moc. Je to asi 4 až 5 mm nad horní hranici. Můj motor olej skoro "nežere", takže olej asi hned tak neubude. Můžu s tím takhle jezdit nebo mám část oleje raději vypustit? Díky za radu. Chtěl jsem motoru prospět, a takhle to dopadlo. Po výměně jsem najel zatím asi 200 km a mám z toho celkem špatnej pocit. Vašek
20.57, 22. 3. 2009, odpovědětcaute mam visoku spotrebu na 156 a kolisu miotacky a strasne na cierno dimi
16.04, 4. 12. 2009, odpovědětmne to robila lambda ale bez dymenia-mne isla nejka cierna tekutina z vyfuku,nepreblikla ti niekedy kontrolka vstrekov??motora
19.23, 4. 12. 2009, odpovědět