Potreboval by som poradiť.Kamarát kúpil Alfu 156 2,0JTS rv. 2004.Kupoval ju uz s poruchou motora - klepal.Ked som to nakoniec počul,zhrozil som sa.Predpokladal som,že to bude variátor.V sobotu som zacal rozoberat motor.Keď som dal dolu kryt hlavy valcov,neveril som vlastným očiam.Vačkové hriadele (niektore vačky) su zodreté,a majú skoro okrúhly tvar - hlavne na druhom a tretom valci.Toto som este nikdy nevidel - a to robím auta už 15 rokov.Mal už niekto takýto problém???? Kolko stoja nové vačky???? Hladal som podobný problém na nete,ale nič s problémovými vačkami som nenašiel.Takže budem velmi rád,ak sa niekto ozve....
16.28, 5. 7. 2009, odpovědětTakže, problémy s týmto autom (motorom) pokračujú. Robím už s autami 15 rokov, ale zistil som, že je to pravda, FIAT nedokáže vyrobiť nič kvalitné - to nie sú autá, ale totálne predražené vraky !!!!! Vždy som sa vyhýbal opravám áut od Fiata, ale kamarát je kamarát, tak som sa nechal ukecať. Cena za vačky a variátor na Slovensku,Čechách bola 31000Sk, tak túto možnosť sme hneď zamietli, našťastie ma napadlo, napísať bratom Poliakom do značkového servisu, cena za to isté, + olej a filter bola 22000Sk - tak to je už poriadny rozdiel !!!! To že na Slovensku, chceli automaticky zálohu na materiál , to asi nemusím ani spomínať, Poliaka to ani nenapadlo.U kolegu som si vytlačil, kompletný postup na výmenu rozvodov.Fixačné prípravky na zaistenie vačkových hriadeľov na motor 2,0 JTS sa nikde na Slovensku nedali kúpiť. Takže deň strávený na nete a podarilo sa mi ch zohnať až v Anglicku. Našťastie mam sestru v Škótsku,taže mi ich objednala a poslala poštou. Cena za prípravky 1500sk. Teraz, mi už nič nechýbalo, a pustil som sa do rozoberania.Po nastavení základnej polohy kľuky, som zistil, že jeden vyvažovací hriadeľ je na nastavený zle - posunutý o jeden zub....( neviem, kto a ako to poskladal...) Po demontáži vačkových hriadeľov sa mi nepozdávali hydraulické zdvíhatká, boli pórovité a mali ryhy. Takže pre istotu, som objednal nové - cena za kus 13€x16ks.... Keď došli zdvíhatká , dal som sa do skladania. Robota celkom v pohode, pracovný postup som presne dodržal, prekontroloval som po pretočení motora fixačnými prípravkami polohu vačiek - všetko OK. Po naštartovaní, motor išiel o podstatne tichšie, motor netrhal. Po chvíľke začal znova klepkať. Najprv som myslel, že sa jedná o nedotlačené hydraulické zdvíhatko, ale keď neprestal ani po pol hodine, ani po krátkej jazde, vedel som, že je zle. Na druhý deň som zopakoval jazdu, a výsledok - začalo tlačiť olej cez predné gufero na kľuke.Prekontroloval som odvetranie kľukovej skrine, a keďže som nenašiel závadu, vedel som že je to nie je dobré. Predpokladal som ,že tlačí kompresiu do kľukovej skriňe Kedže pracujem vo firme kde robím s motormi, mám možnosť využívať, rôzne zariadenia a prípravky, takže som si doniesol kopresiometer, a merač tesnosti hlavy. Nabil som poriadne baterku, a začal som merať kopresiu 1,2,3,valec tlak 230Psi - OK 4 valec 100Psi - takže totálne nahovno. Urobil som ešte test na tesnosť hlavy 1,2,3 tesnosť 100% 4valec 50% netesnosť... Takže motor v prdeli - ma najazdených 122000Km!!!!! Toľko asi vydržal motor na Škode 120L. Keďže , može byť chybných viacero dielov bolo rozhodnuté - kúpiť nový motor.Ak si myslíte , ze to bolo jednoduché, tak sa mýlite. Zohnať tento motor, ktorý sa vyrábal len tri roky ( asi Taliani vedeli prečo skončili jeho výrobu) je veľmi obtiažne, ale podarilo sa. Trvalo to len 6 rýždnov, stalo to 1200€ a príde v Pondelok. Chlapík tvrdí, že má nabehané len 40000Km ale ja tomu neverím - uvidíme. Ak si myslíte, že toto ,,kvalitné"auto nemá ďalšie závady, tak to sa mýlite. To že je totálne rozmlátená predná náprava, a bude treba vymeniť všetky ramená za celkom slušný peniaz 10000-15000sk,prasknutá hliníkova rúrka na kopresore klimatizacie, totálne rozheganá a hlavne nepohodlná sedačka vodiča... a bojím sa čím ma ešte tento šmejd prekvapí.Jediná výhoda, že to nie je moje auto. Nebudem písať, ktoré automobilové značky sú dobré, aj tak by sa len polemizovalo, ale toto auto od ALFY určite nepatrí medzi dobré a hlavne kvalitné.... Kedže stále robím vo volnom čase opravy áut a pred tým ako som prišiel do terajšej firmy som robil 7 rokov v značkovom servise mechanika, viem už posúdiť čo je dobré a čo nie. Keďže sa s Alfičkou zabávam už pomali druhý mesiac, veľa informácíí som si zistil a prečítal. Pobavilo ma ako som sa na neakom fóre dočítal, aké sú motory na Alfách citlivé, a ako sa ma s nimy jazdiť, aby sa nerozpadli. :-)Žial je to smutné, ale dozvedel som sa , že väčšina pokazených motorov neprežila ani 130000km (zadreté,vyletené ojnice, obdraté vačky a pod.) Nechápem ako Taliani robili dlhodobé skúšky na dyname,pred tým ako začali sériovo vyrábať tieto motory.Z tohoto auta nemám vobec dobrý pocit,ale ako som už písal nie je to moje auto - a som hrozne rád. Keď som doma trápil s Alfou,prišla nová suseda. Tiež majú Alfu, že či sa im na ňu pozriem, niečo klepe v motore a trhá za jazdy - až mi prišlo zle...Takže na budúci týžden sa pustím do výmeny JTS-ka , určite zase napíšem pár riadkov s pikoškami, lebo neverím, že ma Alfa zase niečím neprekvapí.
9.41, 5. 9. 2009, odpovědětto aj ja len ked sa pozriem na kamarata co opravuje auta, hned sa mi oblukom vyhyba, lebo uz vie, co ho zasa caka.
10.48, 5. 9. 2009, odpovědětVeru, niekedy mi to ide na nervy,hlavne keď si poctivec, a snažíš si svoju robotu urobit na 100%. Aj tento kamarát mi to preto dal robiť toto JTS-ko, lebo som mu predtým robieval Forda a vie, že sa robote rozumiem...
13.34, 5. 9. 2009, odpovědětUf. Aj ja mam JTS 2003 ale nastastie mam len 66000km takze mam este par km k dobru
11.00, 5. 9. 2009, odpovědětToto je 2004 a je fakt nevydarena, ale držím palce aby ti to tvoje autíčko vydržalo, ale čo sa týka náprav, tak to sa priprav. Trošku odbočím : Zhodou okolností som včera, robil kolegovi z práce FIAT BRAVA, a tam tiež mal vymlátené ramená (kedže Fiat nedokáže vyrobit rameno s odoberatelným spodným gulovým čapom). Zháňal som najlacnejšie, zohnal som 1ks za 52€. Nakoniec ma môj dodávateľ dielov milo prekvapil, dokázal zohnať dva nové za 56€ - to bola super cena. Keď som mu to dnes povedal, tak mi nechcel veriť... DˇUfam, ze aj na Alfu sa mi podarí niečo podobné....
13.41, 5. 9. 2009, odpovědětřekl bych, že toto píšeš s trochu "horkou" hlavou, myslím si, že se na stavu motoru a auta celkově podepsal předchozí majitel, např. pokud je vysezená a vyviklaná sedačka řidiče, tak si představte, jak se asi k ní choval, asi nějaký tlustý prase, které si své posiloval ego na autě.
17.53, 5. 9. 2009, odpovědětLukin čakal som podobnú reakciu, ale musím Ti povedať, že sa mýliš.Predchádzajúci majitel, chodil s autom do značkového servisu do 80000km.Od auta je sevisná knižka + všetky faktúry. Auto jazdilo v Blave a majitel bol kaderník, ktorý mal keď preženiem do 70kg..... To že to bola zlá kúpa , to mi je jasné, ale auto si kamoš kupoval sám + frajerka..... :-( Ale na tom sa nič nemení, že motor toho veľa nevydržal). Dnešný priemerný benzínový motor musí vydržat min 300000km a u diesla 500000km...
19.24, 5. 9. 2009, odpovědětzlatý twin sparky..
18.13, 5. 9. 2009, odpovědětluc ty máš pocit že TS boli na tom lepšie... trochu zalistuj, je to rovnaký "šrot", možno by tým motorom stačilo priškrtiť trošku kW ale bolo by to celkom inak... Pozri si Renaultové Dci, prvé modely zo 75kW chodia takpovediac bezproblémov, zato modely s 88kW, kde je základ motora v podstate rovnaký sú hotové katastrofy, jedno turbo KO za druhým... čo urobí 13kW, a predlžený servisný interval z 15 na 30tis. km...
19.10, 6. 9. 2009, odpověděttyhle prvopočátkoví JTS motory hodně zloběji..
18.14, 5. 9. 2009, odpovědětPodle mě bývalí majitel (šampón) holt nedolíval olej a to je celej ten problém.
16.56, 6. 9. 2009, odpovědětu toho motoru bylo evidentne neco zanedbano..
18.38, 6. 9. 2009, odpovědětTak pani ja mam tiez 2,0 JTS ale mne to vobec nezere olej. Stale ho mam na vrchnej ciarke a to je podla mna zaklad. A samozrejme nevytacam ho do nepricetnosti
18.32, 7. 9. 2009, odpovědětZdravím,dokažu si to přectavit. Ale to není nemoc jen Alfiček. Tedka jsem mněl v praci rozebranyho Passata 2,5 TDI běžně tam ty vačky odchází zhruba tak okolo 200tis. A když se vačky vyměnily a dali se tam nahrady od Febi tak po 10tis jsem viděl passata znova a byli vydřený vačky zrovna tak jako předtím.I se tam dal oil který by mněl snižovat opotřebení a nepomohlo to,asi vada materialu. Dost blby když vačky stoji 25tis.
19.21, 7. 9. 2009, odpovědětOpätovne zodratie vačiek, nespôsobila chyba materiálu,mozno pórovitosť hydraulických zdvíhatiek, ale skôr nedostatočné mazanie, to znamená znížený tlak v olejovom systéme.To sa prejaví, zodratím vačiek, pretože nedochádza k ich dostatočnému premazaniu.Treba premerať tlak v olejovom systéme,skontrolovať nasávacie sitko v olejovej vani, či nie je pripchaté karbónom, kontrola kľuky na opotrebenie systémom plastigauge,kontrola olejového čerpadla, alebo rovno výmeniť celý motor...
14.56, 10. 9. 2009, odpovědětTakže motor je už von,trošku problémov s povolením poloosý, ale zvládlo sa to.... Zajtra idemem presypávať diely ktoré chýbaju.. Po rozoberaní sa zistilo ze spodne ramená sú KO, takže sa objenali nove (licenčné) 1ks za 92 €... Prídu v pondelok... Trošku som skontroloval nový motor, zhodil som kryt rozvodov, na remenoch ešte vydno originál značky ALFA... takže predpokladám, že motor ma fakt 43000km, alebo viac ako 120000km... uvidím po naštartovaní....
16.45, 11. 9. 2009, odpovědětnazdar dzonyy, věřím že auta děláš 15 let a děláš navíc motory, jen mi teda zaráží že ses ještě nikdy stěma vačkama prodřenejma vačkama nesetkal. nicméně píšeš že auto má najeto údajných 122tis Km a víš to na 100%, že tomu tak je? ono také záleží kdo s tím jezdí, jak s tím jezdí, jestli tam má olej, jestli ho mění atd.... tech věcí je opravdu spousta. podletoho jak popisuješ schánění dílů a přípravků, tak tě asi nenapadlo zajít do prvního Fiatu a tam si ty přípravky obědnat? cena je stejná. Jo a ty jsi ani nehledal příčinu proč se to stalo, myslíš že ty vačky se zničeho nic takto ošoupu??? a je přeci jasné když to má zaneco stát ta oprava atd... tak že hydroštely budou nejspíš vadné a hned potom jít a překontrolovat je a vesměs celé to projít?
18.56, 12. 9. 2009, odpovědětAhoj Láďo,musím reagovať na to čo si napísal.Najprv si vždy poriadne prečítaj celú diskusiu a až potom reaguj.To že auto ma 122000km sa sá dokladovať servisnou knižkou,faktúrami a celkovým stavom (to znamena opotrebovaním jednotlivých súčastok). Neverím, že teplý kaderník jazdil šprinty po Bratislave.... To či mal dosť oleja v motore, to v dnešnej dobe sa mi zdá prinajmenšom zarážajúce, už som to písal, priemerný motor olej ,,nežerie"... To že som nehladal príčinu, ešte raz si prečítaj môj druhý príspevok. Príčin môže byť viac, a ked si všimneš, že som napísal, že motor má ešte aj problém s kompresiou,tak preto sa majitel rozhodol pre druhý motor. Dalej som písal, že vačky a hydraulické zdvíhatká sú nové a motor aj tak klepal, a opätovne začalo vačky obdierať...To, že sa dajú prípravky objednať priamo v Alfe, alebo vo Fiate, to som najskôr nevedel, u iných automobilových značiek to nie je možné... Takže včera sa ,,presypali všetky diely,musím ešte objednať zadný slilentblok uloženia motora a prevodovky.Zajtra idem po ramená,dať zavariť zlomenú rúrku klimatizácie a keď sa vrátim, idememe zakladať motor...
14.59, 13. 9. 2009, odpovědětdzonyy ty si ešte nepočul že existujú autá ktoré žerú olej ??? Takmer všetky TS Alfy, taktiež Hondy benzín, motory 2.0TDI od VW group... Rozdiel je iba v tom že u Alfy sa nízka hladina oleja poctivo prejaví na opotrebení, u konkurencie je to ovela lepšie
16.33, 13. 9. 2009, odpovědětxxxxxxxxx- budem reagovat,čo sa týka Hondy, tam nebudem oponovať, ale čo sa týka VW, tam by som celkom nesúhlasil, keďže prave som u tejto značky (celý VW grup) strávil sedem rokov. Nedá sa to porovnať, zvíšená spotreba je len u predľžených intervalov na 30000km. Ak si videl olej , tak vieš prečo - je riedky , ako voda,a nehorázne drahý. Riešenie je jednoduché,Prekódovanie serv intervalov z QG1 na QG2 a problém so spotrebou vyriešený... Ale keď sa bavíme o olejoch, chem sa opýtať, či niekto používa iný oloej ako doporučuje výrobca t.z. SELENIA RACING. Ked som si zistil špocifikáciu API SG/CD, tak som zistil, že to nie je až taký kvalitný olej.Iný výrobcovia (CASTROL,LM,FUCHS) Majú tiež oleje 10W-60 ale sú už kvalitatívne podla špecifikácie oveľa dalej API SL/CF. Takže ak niekto používa iný olej ako SELENIU, tak nech dá vediet + skúsenosti....
7.53, 14. 9. 2009, odpovědětahoj dzony.robim s automy menej rokov ako ty.. ale kupu toho jts mal tovoj kamos s niekym ocividne prekonzultovat.. v zivote by som nekupil klepajuci motor a toboz nie alfacky kedze kazdemu je jasne ako su tieto motory haklive..za tuto investiciu si rozhodne moze majitel auta sam...lebo o aute nic ale vobec nic nevedel..servisna knizka nic nedokazuje..najst benzinovy alfacky motor v dobrej kondicii alebo top stave je mission imposible.kamosovy povedz ze ked chce alfu nech nabuduce kupuje od fanusika tejto znacky..dalcia vec. u alfy ta nemoze prekvapit rozcapany podvozok.. toboz nie ked auto jazdilo po BA...alfa co sa tyka narocnosti na servis je taka aka ja.. preto si ju kupi iba ten co ju naozaj chce..napriek moznym komplikaciam..vascine majitelou to potom vynahradi jazdnymy vlastnostami. tak to aspon hovoria majitelia tychto aut..
9.28, 14. 9. 2009, odpovědětCo sa tyka kvality a nekvality oleja, selenia racing je medzi 10W60 taky priemer. Jej hlavny problem je cena, lebo normalne v maloobchodoch je dost predrazena. V kazdom pripade je to podstatne kvalitnejsi olej ako napr Castrol TWS motorsport 10W60 ktory proklamuje BMW do svojich vrcholovych M3 a M5 a pritom ten olej je jednym slovom odpad nehodny tej ceny a degraduje uz po 3000km. Pokial by si chcel nieco lepsie ako selenia, asi uz jedine Agip Racing 10W60. Takisto aj Valvolnie VR1 10W60 nie je zly, minimalne je lacnejsi. Co sa ale 10W60 olejov tyka, ziadny z nich nebude do alfy vyslovene ze nevhodny. Ziadnu inu specifikaciu ako 10W60 by som do benzinovej alfy nedal. 10W40 je prelud a je vhodny mozno tak do V6tiek s olejovym chladicom na kludnu jazdu - tak ale jazdi malokto. Ale do TS alebo JTS bez olejoveho chladica v kazdom pripade len a len 10W60 - Selenia/Agip/Shell/Valvoline. Rozhodne ale nie castrol - ci uz edge/edge sport alebo TW motorsport - vsetko je to predrazena sracka.
12.09, 14. 9. 2009, odpovědětKde jsi přišel na to, že TS-ko nemá chladič oleje? Pod filtrem je přece výměník olej/voda.
17.15, 14. 9. 2009, odpovědětAno vymennik sice ma, ale plnohodnotny chladic ako napr GTV 3.0 V6 tam nie je.
18.05, 14. 9. 2009, odpovědětdzonyy, je vidět že alfy neděláš, tak nemá cenu se bavit o oleji normách spotř. oleje apod. Každopádně dřívější majitel z auta udělal vrak který tvůj kámoš koupil. Jak píšeš co všechno tam je ještě za ojeté součásti, tak někdo jezdil a bylo mu jedno v jakém stavu je auto( mlátí nápravy, .............a vše co popisuješ) tak dal zabrat i motoru a to si piš když je málo oleje, tak se chytnou i píst. kruhy, atd.... pak tam někdo naleje olej a myslí si že to bude lepší a ono není. Hmmm tak to prodal a to není první a ani poslední člověk. Takže když to shrnu tvůj kámoš koupil pěknou žumpu a to samé se dá koupit i od VW či Audi a mnoho dalších značek............
18.21, 14. 9. 2009, odpovědět