Zdravím Vás. Nerád obťažujem s hlúposťami, avšak nikto mi nevie zodpovedne poradiť. Chcem sa preto spýtať Vás, ako sa prejavuje poškodená (nefunkčná) zapaľovacia cievka na motore 2.5 V6 (140kW), poprípade ako zmerať ktorá je chybná. Len okrajovo, motor má nepokojný voľnobeh (vibruje) a pocitovo nemá nominálny výkon. Lambda, prietokomer, sviečky, tesnenia a čidlá boli menené pred 15000km + nedávno nový kat. Diagnostika nevykazuje žiadnu závadu. Za každú prípadnú radu vopred ďakujem. S pozdravom Peter
8.21, 26. 2. 2010, odpovědětdiagnostika by ti cievky nasla
9.18, 26. 2. 2010, odpovědětNazdar, kedy sa ti tento problem prejavuje ? Robi ti to za studena alebo aj ked je teply motor ? Ja mam presne rovnaky problem na mojej 166 3.0 V6 co je koncepciou ten isty motor. Robi mi to ked je motor plne zohriaty a ked napr po nejakej prejdenej vzdialenosti (20 km a viac) zastavim napr na semaforoch alebo v kolone tak citim ako keby nepravidelne odpaloval jeden valec. Otacky pocas toho nezvyknu kolisat a ked aj tak len mierne v rozmedzi 50rpm, drzia sa relativne stabilne v okolo 700rpm. Nerobi to vzdy, sem tam je ten volnobeh aj pri zohriatom motore normalny, ale to ozaj len zriedkavo. Tak isto som menil lambdu, vahu vzduchu, sviecky a ziadna zmena. Katalyzator tam nie je (rura namiesto neho). Diagnostika je absolutne cista, ziadna zavada, dokonca pocas diagnostiky v ten moment kedy bola alfa na diag napojena, to zacalo tiez vibrovat a triast a ani vtedy diagnostika ziadnu chybu neukazovala, vsetky hodnoty boli OK. Podozrievam z toho tak isto cievky, pripadne mam podozrenie na mikroprasklinu na vyfukovych zvodoch, kedy sa ta prasklina vplyvom tepla roztahuje a ked sa motor zohreje tak vtedy je mozne ze sa vplyvom podtlaku tade dostava falosny vzduchu a lambda to potom zle vyhodnocuje. Skor ale asi tie cievky. Riesenie je tie cievky premerat, je to ale dost pracne, kedze je ich tam 6 a zvlast tie 3 ktore su v zadnom rade valcov pod sanim su horsie dostupne. Odpis keby si na nieco prisiel, dik.
9.31, 26. 2. 2010, odpovědětHyde21 - No asi mi nic ine ako premerat ich nezostava. Tiez mam pocit ako opisujes , o tom nepravidelnom odpale, je to pocut aj na zvuku vyfuku, nieje to suvisle pradenie ako donedavna. A uz mi vlastne logicky nic ineho nevychadza. A paradox je - ked spominas tie praskliny na vyfuku, mam znicene tesnenie na mezi zvodom a vyfukovou rurou z prednej hlavy, je citit rukou, ze uz na volnobehu dost prefukuje, a tiez ma napadol ten vplyv na lambdu. Uz ho mam objednane , tak ak to bude riesenim, napisem. A vlastne kazdopadne napisem aj v pripade cievok.
10.12, 26. 2. 2010, odpovědětOk dik, poslal som ti mail.
10.24, 26. 2. 2010, odpovědětsa nečuduj od hlavy po lambdu musí byť 100% tesnosť na správny chod motoru. ahoj
11.25, 27. 2. 2010, odpovědětahojte . no ja som mal podobny problem kolisanie otacok na volnobehu ale aj pri zmacknuti spojky , takisto slabsi tah, a pocit ze ide len na 5 valcov . fakt je ten ze ze cievka este nemusi byt zla ale staci ze je slabsia a je to citit. takze vybral som cievky premeral dve boli zle ani nie zeby nesly ale pocutelne prerazaly na kostru boli uz popraskane obaly na nich. auto islo lepsie ale nie tak ako by malo. pozhnal som este tri novsie vymenil , bolo to o 200% lepsie ale este to nebolo ono . teraz som skusil vycistit skrtiacu klapku a vnutro krokoveho motorceka a auto ide ako blesk , otacky su stale , auto ma krasny zvuk . jaj zabudol som predtym som este vymenil vahu vzduchu ale az na treti pokus sa plne prejavil motor. Ak by ste este nieco piste na blaho3@azet.sk
12.13, 27. 2. 2010, odpověděta fakt je ze na diagnostike ty to neukaze iba ak si das parametre lambda sondy podla mozes zistit ako to kolise ale nezistis preco .
12.15, 27. 2. 2010, odpovědětDik pani. Uz sme sa trocha bavili mimo fora o tom, najpr vymenim tesnenia na oboch stranach zvodov (medzi zvodmi a downpipe) a potom sa uvidi. Cievky si necham nakoniec. Inak lambda po napojeni na alfadiag reguluje spravne, ale ten priebeh signalu nieje taky ostry, ako by mal byt. uvidime, a napiseme. Majte sa zatial.
9.51, 28. 2. 2010, odpovědětlen malý dotaz ako si vyčistil to vnútro krokového motorčeka-resp. ak sa to rozoberá aby som nevylámal tie čierne príchytky na ňom Maj sa
13.20, 28. 2. 2010, odpovědět