Zdravim aflisti. Po vyse troch rokoch a necelych 50tis km. mi to neda a musim napisat svoje pocity z tohto auta. Moj motoristicky zivot zacal da sa povedat v 6 rokoch ked som zacinal jazdit na babete Stella. Neskor 125tka enduro a Honda Dominator 650 v 13-14 rokoch, neskor Yamaha YZ 250. Umoznil mi to foter ktory je celkom motorista a ja som taktiez po nom cosi pobral. Legalne som zacal jazdit od 16tich kedy som si spravil vodicak. Bol som zarity motorkar ktorý autá vnimal ako pomale tazkopadne plechovky na ktorych sa neda sportovo zajazdit a nikdy by ma nenapadlo ze sa mi niekedy nejake auto zapaci. V 17 rokoch ma fotrik zacal ucit jazdit na aute (fotrik - podnikatel, tak som ho vozil hocikde vo volnom case), najviac som jazdil na Peugeot Partner, Fiat Punto, Seat Alhambra, VW Golf, chvilu sme mali k dizpozicii aj skodu Octavia, na podobnych autach som sa vyvazal aj ked som hned na 18te narodeniny dostal vodicak. Vyvazanie na tychto autach vsak netrvalo dlho. Po dvoch mesiacoch podarilo sa mi ziskat pracu programatora a s celkom slusnym startovnym platom za pracu, ktora je vlastne mojim konickom, som hned zacal rozmyslat nie ake si kupim auto ale aku motorku. Od toho ma vsetci odhovorili, s tym ze by som si mal kupit auto, aj kvoli praci a celkovo je samozrejme vyuzitelnost ina, ovela vecsia. Dal som im za pravdu. Urcite som nechcel ziadne auto z vyssie uvedenych, tie auta su skratka robene pre ludi ktori hladaju na autach ineho hodnoty ako napr. dostupnost servisu, nenarocna udrzba (v pripade Punta), vyuzitelnost, pohodlnost podvozku, splynutie s davom, ale nepozeraju na pomer vykon/hmotnost, sportovu jazdu, ergonomiku, strmost riadenia, vizas, image., technologie atd. Zacal som pozerat inzeraty s autami do 200tis SK a vychadzali mi auta ako Fiat Punto HGT 1.8, alebo Fiat Coupe TUrbo. Raz som uvidel v jednom bazare prave spominane Punto a hned som nan isiel pozriet aj stym ze by som ho kupil ak by ta jazda bolo to co od toho auta ocakavam. Este podotknem ze Punta su sice vynikajuce auta, neskutocne drzaky co vydrzia snad vsetko (skusali sme s dovezenymi kseftovat, tak nam ich par preslo rukami) ale co sa tyka vzhladu a feelingu auta, tak z tejto stranky som ho velmi nechcel uz len minimalne kvoli tomu ze je to hatchback. Prezeral som si auto, vahavo som chodil okolo ci do takeho kybla ist alebo nie. Potom som sa porozhliadol co tu maju este ine a v tom som uvidel krvavo cervene auto ktore som nevedel identifikovat. Prisiel som blizsie pozrel do vnutra a zasol aky cierny kozeny interier to auto ma. Chlapik ma povozil v aute a ja som bol jednoznacne rozhodnuty, ze toto je to auto ktore hladam. Aj cena bola prijatelna - 150 tis sk. Tak som vytiahol nasetrene peniaze, fotrik dolozil zbytok a auto bolo na dvore (prva alfa 156 v nasom meste, dnes uz tu alf vsade jazdi plno). Od vtedy pre mna zacala nova etapa motoristickeho zivota - uz k autam nepozeram ako na plechovky, pochopil som ze existuju aj auta, v ktorych vozenie sa je zabava. Alfa 156 je auto, ktore v 98 roku predbehlo vsetky konkurencnce znacky o generaciu. Toto auto malo na svoju dobu a cenovu triedu bezkonkurencne jazdne vlastnosti, a velmi vykone motory hlavne benzinaky (diesely okrem common rail vstrekovania v podstate nijako nevynikali). O vzhlade netreba hovorit a uz vobec nie na tu dobu ked pristrojovka napr. golfu sa velmi nelisila od tej na favorite. Asi najsilnejsou domenou alfy 156 su jazdne vlastnosti. Soferovat toto auto je premna radost kazdy den a je jedno ci idem 30km alebo 300km vyjazd. Auto si drzi stopu a perfektne sprostredkuva info o ceste po ktorej ide. Sofer je na jednej vlne s autom a cestou. Najviac mu sedia ostre zakruty tesne za sebou v ktorych medzna rychlost je okolo 80-90km/h. Je radost pocut piskanie gum a citit ako auto velmi "hraní" dvomi kolesami, aka velka sila tlaci na tie kolesa, mohol by som to prirovnat k pocitom na motokare. Taliani zmakli variabilnu geometriu na ich dvojramenych podvozkoch naozaj bravurne. Jediny problem je ze clovek sa musi snazit aby pritom nevyletel zo sedanky, lebo tieto kozene imidzovky niesu velmi anatomicke. Riadenie je presne a reakcia je rychla, auto trafite vzdy presne tam kam potrebujete. Auto je vyvazene tak, ze ak mate zadok zatazeny aspon 70kg + plna nadrz auto zacina mat tendenciu ist bokom. Inak je jemne nedotacive, ale aby ste neako vyrazne pocitli nedotacivost, to uz musite fakt velmi prehnat. Auto sa skor chova tak nejak neutralne. Brzdy by som cakal lepsie ale docital som sa ze rocniky 98 s 1.8ts motorom mali este nie velmi ostre brzdy (nabeh brzdenia pri rychlostiach nad 150km/h mi uz pride dost slaby, mozno aj do 1 sekundy nez uplne zablokujete kola na suchej ceste) - obcas uvazujem ci by som stymi brzdami stihol v dlhej tiahlej zakrute dostatocne spomalit na prijatelnu rychlost ak by mi niekto vybehol v protismere. Motor je vyrovnana partia k podvozku, v mojom pripade 1.8TS ale realne skor 1.75 (objem je presne 1747cm, coz neni 1.8 ani z daleka to treba tiez brat do uvahy voci inym konkurentom). Netreba hovorit co vsetko tento motor ma a ake su parametre, to je popisane hocikde, dolezite su moje subjektivne pocity - srdce alfy je velmi kultivovane, ma dobru reakciu na plyn a taha uz pri nizkych otackach, zacina niekde pri 1600-1700rpm bezne predbieham v meste pohodlne na 4 prevod stupni, dam plyn k podlahe a auto pruzne akceleruje dostatocne na bezpecne predbehnutie. Neviem preco koluje mytus ze TS nejde od spodu, tento motor je dostatocne pruzny aj pri nizkych otackach. Pri 2800ot prichadza "kick off" ktory akosi narusa kultivovanost motoru a doterajsi linearny zatah, ale ja to mam velmi rad. Motor akoby prepina na iny vykonejsi rezim a tu uz je citit par Nm naviac. Naozaj sranda vsak prichadza niekde od 4500ot po cervene pole otackomera (obmedzovac je presne na 7280ot), odkial pekne taha a linearne pokracuje po obmedzovac. Pre co najlepsi sportovy zazitok a zazitok s vykonu odporucam udrzovat otacky niekde pri hodnotach 4000ot-6000. Mne sa to osvecilo prave v tych ostrych zakrutach tesne za sebou ktore som spominal vyssie, vtedy je to na tomto aute naozaj zabava. Tah motora je umocneny na 4valec neobycajnem peknym zvukom, obcas priam pocut akoby hrmot zo sacieho potrubia ked dam pedal na podlahu. Vyfuk. koncovka za autom znie taktiez velmi dobre. Co sa tyka motora, ma momentalne najazdenych 235tis km a neprejavuje ziadne znamky unavy napriek nesetrnemu jazdeniu, co je vpodstate typicke pre Fiaty. Spotreba oleja je nieco okolo 3dcl na 10tis pri ktorych menim olej. Olej som na prvych 10tis dal Castrol 10W-60 prave kvoli nesetrnemu zaobchadzaniu s motorom ale po skusenostiach cez zimu som ho rychlo zavrhol. Olej bol velmi husty pri nizkych teplotach, nemazalo vrch motora, motor skripal aj 30 sekund po nastartovani ak bolo menej ako -10C. Po 8tis som ho vymenil. Urcite neodporucam takuto vizkozitu na zimu. Po novom som zacal liat Mobil 5w-50 co je podla specifikacii z tabuliek mobilu to najlepsie co mozete dat tomuto motoru. Vizkozny je pri nizkych teplotach minimalne tak ako 10w40 a pri vysokych teplotach sa blizi v 10w60. Idealny kompromis. Celkova jazda je naladena na velmi dobry kompromis medzi sportom a pohodlym. Ak chcete jazdit uplne bezne do 130kmph bez vytacania motora, motor pri nizkych otackach pocut ale vobec nieje rusivy. Aerodynamicky hluk je tiez na nizkych urovniach pri tychto rychlostiach nizky a celkovo jazda posobi pohodlnym dojmom a ani po dlhych trasach vas neboli hlava. Predbiehanie je pohodlne, pri beznom predbiehani s dostatocnou rezervou a rychlosti nad 110km/h staci zoslapnut plyn a auto predbehnete bez problemov aj na 5tke. Na auto sa daju velmi lacno zohnat diely, takze udrzba je velmi lacna (ak mate feroveho mechanika). Vpodstate material na cely predny podvozok sa da na ebay kupit za 200eur. A odisli mi z neho zatial len jeden par tyciek stabilizatora, tak si nemyslim ze by boli neako nekvalitne. Naviac z netu sa po zakupeni da stiahnut diagnostika ktora funguje velmi dobre a vidim co sa s autom deje. Dnes ked su ceny aut tam kde su, obcas pozeram po inych alfach, najme 159 ale akosi nedokazem najist motivaciu kupit ho, lebo 156 mi poskytuje vsetko co potrebujem a okrem bezpecnosti, nedokazem najst dovod v com by bola 159 pre mna lepsia. Takisto sa mi pacia aj trojkove BMW ale bohuzial, neako by som si nedokazal zvyknut na ten interier a aj ten feeling z toho auta je iny takze zostavam nakloneny skor pre Alfu. Oproti BMW ma trochu zamrzi ze alfa nerobi zadny nahon. Mozno by som ho preferoval viac ako predny ale to je drobna vada nakolko predny nahon ma premna nenahraditelne vyhody oproti zadnemu. Inak jazdim na 16 origo 5 dierovych, pneu pirelli P7, auto je sportpacket verzia. Za tie tri roky sa stal alfa fanda aj moj otec a uz mame v garazi rv 2000 156 Sporwagon 2.0TS. Recenziu dopisem neskor :-)
22.28, 28. 12. 2010, odpovědětEste som zabudol na spotrebu (a asi aj na kopec inych veci:) ). Vylet do Ski Jasna, traja ludia v aute pohodlna jazda do 110km/h, po dalnici 150 km/h asi 20%, vysledna spotreba 7.5l/100km/h. Jazdenie pri maximalnom vyuziti potencialu auta (ale pri vyuzivani dosiahnutej rychlosti s co najmenej brzdenim) - okolo 9.5L na 100vku, je tazke sa dostat cez 10L, to uz snad vyzaduje inu techniku jazdy - neustale plny plyn a do zakrut brzdit, pak by to snad slo. Vsetko to je merane mimo mesto.
22.59, 28. 12. 2010, odpovědětAhoj! Moc pěkné počtení! Jen mne trochu mrzí absence reakcí.Když se tu občas objeví výblitek nějakého šílence hanobící Alfy,to je reakcí neůrekom! Ps. Jinak cítím plné souznění s tím,co zde napsal kolega,vč.závěru-u nás 3kousky-146(dcera),156 SW 1,9JTD s čípem na 103Kw-syn,já-2litr Seles. Co víc dodat??
22.49, 29. 12. 2010, odpovědětTa to se máte u nás v rodině mám alfu jen já - 156 1.9JTD 16V. Naši maj citroen c5 a mercedes benz vito a ségra má BMW 318 r. 95. Jinak Swarz může být rád že mu alfička vydržela tak dlouho, dost TS tolik kilometrů nevydrží.
13.49, 30. 12. 2010, odpovědětTaky bych chtel mit tolik volneho casu :)
14.42, 30. 12. 2010, odpovědětTak nemas travit tolik casu na hlavaku na zachodcich.......
15.20, 30. 12. 2010, odpovědětse rika "dalsi naprosto zbytecne tema"
12.04, 31. 12. 2010, odpovědětuz to nehul
14.12, 31. 12. 2010, odpověděttak pod to bych se podepsal :-)
16.47, 31. 12. 2010, odpovědětTak napisem este par postrehov z nedavneho prirastku do vozoveho parku - AR 156 2.0TS Sportwagon rv 2000. Pri sadnuti do tohto auta som si chvilu myslel ze sedim v niecom inom :). Auto je tichsie a pohodlnejsie ako alfa o ktorej som pisal vyssie. Je to vdaka tomu ze podvozok je zrejme standardny, je vyrazne maksi ako na mojej alfe. Co je aj trochu na skodu kedze z toho vypliva vecsie naklananie v zakrutach a celkovo nelepi tak ako alfa s tvrdym sportpacketom, stale sa vsak chova a drzi lepsie ako ine auta. Hodnotil by som to tak ze na cestach na ktorych sa da ist bezpecne 150-170 so sport podvozkom, stymto autom sa ide vpohode tak 135-150. Dalsia podstatna vec ktora napomaha pohodlnosti jazdy su sedadla, ktore tentokrat niesu v kozi. Nedostatok imidzu vsak nahradzuju svojim pohodlim a anatomickym tvarom, co sa o kozenych sedankach na alfe rv 98 vobec povedat neda. Kazdopadne uz som si tak nejak zvykol pevne sa drzat volantu a bojovat s odstredivou silou :) Pri tychto nekozenych sedankach nic take nehrozi. Dalsia vec ktora pridava na pohodlnosti tohto auta je fakt, ze necitit vibracie motora. Neviem ci je to dosiahnute vyvazovacou hriadelou ktoru ma tento vacsi dvojlitrovy motor alebo je to zavesenim motora, ktore je tiez na pohlad ine. Dalsia vec co ma neprekvapila kedze viem ze auto ma original 102tis km, je radenie. Je velmi presne a radi sa stym naozaj velmi lahko a z kvaltovania mam velku radost. Oproti mojej alfe ktora ma takmer 250tis km je to naozaj rozdiel. Co ma velmi prekvapilo su brzdy. Tie su uplne ine, chvilu som si musel zvykat na ten rychly nabeh a citlivost ked som presadol z mojho auta. Brzdy by som hodnotil asi znamkou jedna. Dalsi postreh sa tykaju svetiel. Stretavacie svetla svietia o nieco lepsie - netusim preco. A teraz je konecne na rade motor - Zo zaciatku mi prisiel ako keby bolpribrzdeny, reakcia na plyn dost dlho trvala a vykon nic moc, asi ako 1.8TS alebo mozno aj o nieco slabsie. Napichol som diagnostiku, po elektronickej stranke vsetko ok tak som skumal dalej. Pozrel som sviecky a zistil som ze nejake prasa tam dalo sviecky ktore tam nemaju co robit, nielenze boli studensie ale este aj maly inu konstrukciu, vdaka ktorej iskriste nemohlo byt ani v spalovacej komore. Hodil som tam NGK a hned to bolo o inom. Ale stale bol problem ze pri zoslapnuti plynu chvilku trvalo nez sa zpametam a zabral. Tipoval som zasraty filter, tak som ho vybrala zistil ze filter je ok ale vo filtri je akasi uzka truba cez ktoru to saje (a na mojom aute nic take neni). Trubu som vyhodil a volajaaaa auto bere v momente ako otvorim klapku, hned citit ze hlta vzduch :) Musim povedat ze tych 20nm krutiaku navyse je dost vyrazne citit az som z toho prekvapeny a rozmyslam ze dam mechanikovy prehodit motor, len ci bude foter suhlasit :) Motor taha fakt pekne na vsetkych kvaltoch a veci co som hore popisal platia este viac. Celkovo to hodnotim ako nadpriemerne rychle auto - plyn na podlahu a nakvaltujeete tam 150kmh ani netreba vela pocitat :). Pri tom sa ozyva tlmeny zvuk motora ktory neviem preco, ale je krajsi ako na mojom. Dalsia vec co je dost odlisne je sprevodovanie, hlavne dvojka je niekde ine. Ked som testoval z 0-60(97.5km/h) mph zrychlenie, moja 1.8 dala 9.34s a to pri asi 6900 otackach. Aby som sa dostal na 100km/h musim zaradit trojku a tu stratim asi sekudnu a tolko popularny parameter 0-100 je za nejakych dost zle vyzerajucich 10.3s (v tabulke od vyrobcu je chybny alebo skor prikrasleny udaj 9.3s - ten plati iba pri 0-60mph). So sportwagonom som na druhy pokus nameral 9.2s ale to poctivych 0-100 kedze dvojka taha kedsi az jemne nad 100kmph. Cas by sa mozno podaril aj lepsi len by musel byt rovny povrch, obcas presmyklo jedno z kolies. Ked niekto tvrdi ze medzi 1.8TS, pardon 1.75TS (motor ma v skutocnosti 1747cm) a 2.0TS neni velky rozdiel tak to nieje pravda. Aj hlavne pri predbiehani je ten rozdiel citit, ta prevaha nad inymi autami je tam vyssia a vdaka dlhym prevodom sa nemusite trapit ze "pridete po koniec" :) Momentalne mam auto minimalne na tyzden pozicane, tak odmeram a napisem aj spotrebu.
22.54, 6. 3. 2011, odpovědětuž neeeeeeeeeeeeeeeeeee
9.33, 8. 3. 2011, odpovědětMam 156 1,8 TS 1998, 191 000 km,auto mam rok,menil som tycky na prednej naprave, lebo to buchalo, hned ako som ju kupil a preventivne rozvody a oleje.Od vtedy sa len vozim, auto stoji cely cas von pred barakom v pohotovosti /mam viac aut/ a ked treba sadnem a idem kde treba, zere to asi 8 litrov olej som este nedolieval - nie je treba, klima ABS vsetko funkcne...Nemam ziadnu lestenku ale uplne bezproblemove starsie auticko na ktore nemozem povedat pol zleho slova...a nejake reci ze Alfa je horsia ako ostatne auta sa len usmejem...Mam asi moje osemdesiate auto a stvrtu Alfu...
15.21, 8. 3. 2011, odpovědět