Zdar borci...az do dnes som do kazdeho svojho auta lial iba Castrol Magnatec. Teraz idem prvy raz naliat do svojej AR156 2.4JTD (110kw) tu tak velmi ospevovanu SELENIU 10W40. Som zvedavy na ten rozdiel. Zdar a silu a nech nam to jazdi. ;o)
10.34, 11. 6. 2008, odpovědětAhoj, mno nevím jaký přesně rozdíl čekáš, větší výkon, menší spotřebu nebo co vlastně ? Vháníš mi úsměv do tváří ... příště vyzkoušej zase něco jiného, hlavně ne to co předepisuje výrobce, to dělá motorům hoodně dobře
23.02, 11. 6. 2008, odpovědětTo Petan: Zase jeden z tych "skvelych prispevkov". Radsej tu take blbosti ani nepis...bude klud a pohoda. Btw. ziadny vacsi vykon alebo mensiu spotrebu VOBEC necakam...nie som ty. Bol som len zvedavy, aky rozdiel oproti Castrol-u nastane v hlucnosti motoru a ako bude vyzerat ten olej pri dalsej vymene. To, s akym vyrobcom oleja ma AR zmluvu ma VOBEC nezaujima...drzim sa specifikacie a to je dolezite.
7.37, 12. 6. 2008, odpověděttreba nakonec zjistis, ze Selenia je prebaleny Castrol nebo Shell .. jak to tak byva u plne i polo syntetik :-)
7.42, 12. 6. 2008, odpovědětAho selenijatoje ale dobrej olej ale asi ta změna nebude moc znát mám také 2.4 JTD snad ří že je asi dúležitá častější výmněna já tam leju texakol 10w-40 5l 700,-kč a mám ji tam 10 000 km a jde ven jiak ta selenija je olej kterej je nasmlouvanej z alfou ale ten castro lje také dobrej olej snad říc že je to disel a ten olej bude pokaždé černej doufám že jsi dal za tu selaniu 1l 350,-kč ahoj liška
23.27, 11. 6. 2008, odpovědětAhoj, tak som tu Selku vcera nalial do mojej kocicky. Hlucnost motora trosku vyssia ako pri Castrol-e. Hlavne ma zaujima, aky bude ten olej pri dalsej vymene a kolko si ho moja krasavica cucne (pri Castrol-e to bolo mozno 0,1dcl/10000km...vobec som nedolieval a hladina na riske sa znizila len o minimum). Trosku ma vytocilo, ze pani vyrobcovia nerozmyslali a nedodavaju olej v uzatvaretelnych obaloch...musel som premysliet, v com uskladnim zvysok oleja (0,5l). Taktiez menim olej pri 10 000km alebo 1rok a je jedno ci je to Castrol, Selka, alebo iny olej. Za 6l oleja Selenia Turbo Diesel 10W40 som dal 1770Sk (295Sk/l)...Castrol GTX5 Magnatec je o par korun lacnejsi (248Sk/l). Zdar a silu a nech nam to jazdi. ;o)
7.59, 12. 6. 2008, odpovědětno ja kdes som kupil alfu tak tam bola selenia a ked som dal castrol tak klesla hlucnost a vobec nemusim dolievat olej takmer cely interval vymeny od vtedy uz som menil olej 2x a vzdy castrol teraz tam je ten EDGE uplna spokojnost Mam JTD 85KW
8.06, 12. 6. 2008, odpovědětProč vlastně takhle experimentuješ, hlučnost na dieselu? Olej časem v motoru ztrácí částečně původní vlastnosti, takže když vyměníš starý olej za nový, můžeš mít subjektivní pocit, že je motor tišší ale ten rozdíl bude tak markantní, že kor na dieselu ho pozná opravdu jen fajnšmekr, což ty podle mě nebudeš, poněvadž každý odborník na motory ti, řekne o záměně olejů své... Další věc zvuk zahřátého motoru s provozní teplotou oleje, a zvuk zahřátého motoru s novým olejem... Když jezdíš s motorem na určitý olej, motor si vytváří spec. vůle, potom dáš jiný olej a ty vůle můžou udělat své ( vyšší spotřeba atd. )... no každopádně hodně štěstí, třeba budeš mít štěstí a ojnice půjdou na procházku až dalšímu majiteli :-) ...
15.52, 12. 6. 2008, odpověděttys asi moc inteligence nepobral, co? Takový kecy
22.23, 12. 6. 2008, odpovědětJasný, dík :-)
7.10, 13. 6. 2008, odpovědětCo to tu prosim ta meles????????? Specifikacia oleja je stale rovnaka, len vyrobca je iny...Selenia Turbo Diesel 10W40 (ACEA-B3, API-CF) vs. Castrol GTX5 Magnatex (API-SL/CF, ACEA-A3/B3). Samozrejme, ze kazdy vyrobca ma svoju recepturu, ale tie rozdiely su uuuuplne zanedbatelne...rozmyslaj prosim ta co pises. Zdar a nech nam to jazdi. ;o)
7.36, 13. 6. 2008, odpovědětA v tom právě nemáš úplně pravdu ... právě, že každý výrobce používá jinou technologii, používá jiné zušlechťující složky a proto je každý olej jiný, i když je viskozní i vykonnostní třída stejná a změna už jen značky oleje se nedoporučuje. Proto každý výrobce aut udává tolerovanou spotřebu oleje tzn., to že ti auto bere olej nemusí být pro daný tip závada ... pokud se motor zajížděl na takový olej, jezdil na něj a ty do něho naliješ něco jiného, dobře rozhodně neděláš ... jinak končím, lij si tam co chceš :-))
7.48, 13. 6. 2008, odpovědětO olejoch sa tu (a nie len tu) popisalo uz mnoho prispevkov, ale jedna vec ma zaraza. Zober si napriklad alfu s rokom vyroby 1998, ktora ma predpisanu napr. Seleniu Turbo Diesel 10W40. Ubehlo 10 rokov, co je pri tempe vyvoja motorovych olejoch veeeeelmi dlha doba, a medzicasom boli vyvinute motorove oleje s ovela priaznivejsimi ucinkami na motor (zivotnost, atd.). Snad mi nechces nahovorit, ze tam budes stale liat olej, ktory bol vyvinuty pred 10 rokmi??? Co spravis, ked sa Selenia Turbo Diesel 10W40 prestane vyrabat, pripadne vyrobca ako taky prestane vyrabat oleje...budes jazdit na sucho alebo co???????? :o/
10.22, 13. 6. 2008, odpovědětmmnt, nechci aby jsme si nerozuměli, já netvrdím, že Selenie je nejlepší olej, nemusíme se spolu přít ani o nějakém marketingovém tahu mezi Selenii a Alfou Romeo, ale bavíme se o záměnách výrobce v průběhu "života" motoru.... samozřejmě, že až přestane Selenie oleje vyrábět, podepíše Fiat s.p.a jinou smlouvu a po testech bude doporučovat onu značku ale od začátku půjde do motoru tentýž olej a potom další změna-přechod podle mě bude to stejné o čem se teď bavíme. Problém je v tom, že nikde se nedočteš v odborných kruzích o následcích, ale jak tak pozoruju a sleduju už nějakou řádku let A.R. drtivá většina zadřených motoru odešla právě po experimentech s olejem, což náhoda nebude.
18.19, 13. 6. 2008, odpovědětSelenii vylejes po castrolu a bude po tech 10000 dle me hodne cerna, jelikoz jako jeden z mala oleju 10W40 obsahuje Selenie synteticke slozky, ne jako HC Castrol. Alespon u me po te co jsem rok jezdil na Selenii 10W40, kterou jsem nalil po castrolu Magnatec 10W40, tak sem vylil hodne skaredou srajdu.
22.00, 12. 6. 2008, odpovědětmoje 156-ks jezdí co vyjela na silnice na Selenii 10W60 a moje zkučenost - maximální spokojenost :-)) po 150 tis. km sem nedávno musel vyndat vanu a servisák se nestačil divit... motor jako novej:-) a proto do Alfa Romeo nikdy nic jinýho lejt nebudu!! Petr.
7.38, 13. 6. 2008, odpovědětDěláš správně Petře. Mám stejnou Alfu jako ty a používám taky selenii 10W60. Živím se strojařinou a tak s materiály použitými v motoru "soucítím" víc, než např. kuchař.
16.28, 13. 6. 2008, odpovědětjen se udivuji nad některými názory.Též se živím strojařinou a takové hazardování s oleji by si asi žádný majitel stroje za 10 mega nedovolil. Navíc by okamžitě přišel o záruku stroje,pokud by dodavatel zjistil,že do stroje lije jiný,než předepsaný olej. A nikoho by nezajímalo,zda je olej lepší a dražší. Proto si myslím,že pokud hazardér přechází na jiný olej,měl by to fakt zvážit,zda dělá dobře. Souhlasím s Petan-em. A maosko,pokud si nedoléval za deset tisíc téměř nic, a Castrol Magnetic je jak píšeš skvělej,tak proč si přešel na selenii??
16.54, 13. 6. 2008, odpovědětMAGOR...precitaj si prosim nadpis tejto temy. Ak by si s tym mal problem, tak to este raz napisem specialne pre teba..."Tak idem vyskusat tu skvelu Seleniu...". Vidis tam niekde nieco o prechode na Seleniu??? PS: A nie je to Castrol Magnetic, ale Castrol Magnatec. :o))))))))
8.08, 16. 6. 2008, odpovědětpardon. ne magnetic,ale magnatec
16.55, 13. 6. 2008, odpovědětSerme uz na to...nech nam to jazdi!!! ;o))
8.16, 16. 6. 2008, odpovědětJá ve svojí 166 V6 2,0 TB jezdím už druhou výměnu na Mobil1 0W-40(nula wé čtyřicet aby nedošlo k záměně),který mám odsud www.znackoveoleje.cz a přes všechna varování se mi motor nezadřel,řekl bych že jde líp a když jsem ho na první výměně vypouštěl tak se žádné kovové piliny nekonaly,jak mi bylo prorokováno,a pod víky ventilů čisto jak v cukrárně,jak je to možné?Motor má 170000km a na ten Mobil1 20000,měním po deseti.Není to tím,že kvalitní olej funguje vždy a je úplně jedno,kdo ho vyrobí a jakou má viskozitu?
18.53, 13. 6. 2008, odpovědětclients:Však dočkej,on ten zákus přijde.A jestli mu nakládáš,tak možná dřív,než si myslíš.Potom už ale bude pozdě bycha honiti.
19.06, 13. 6. 2008, odpovědětA proč by měl přijít,z čeho tak usuzuješ? To že má olej nízkou viskozitu za studena?Já viděl pár alf zakouslejch po Selenii a na nic jinýho nejejezdily.Od +20stupňů celsia je viskozita všech běžných moderních olejů stejná.Tenhle mobil se leje standardně do všech Porsche,proč asi.Porsche dává 200 000km záruku na motor.Je to o tom,jak se k motoru chováš,když mu párkrát dáš čočku hned po nastartování tak do času klekne.
20.20, 13. 6. 2008, odpovědětneres to nema to cenu.Hlavne si dej pozor jakej lijes benzin do auta,vem si ze kdyz to auto vyrobili tak vnem uz nejakej musel byt a VRELE nedoporucuju memit znacku na kterou si zvykl motor po prvnich 5KM,pak se budes divit i ty.........:))))
20.47, 14. 6. 2008, odpovědětvýcuk z jednoho článku z mnoha : .... "aditiva se také skládají z několika samostatných látek a vždy se přizpůsobují základové bázi v určitém poměru. Každý olej má tedy jinou základovou bázi a jiný poměr aditiv a jejich vzájemným smísením by došlo k narušení jejich ideální stability a k výrazným ztrátám jejich vlastností a tím k vážnému poškození motoru nebo převodovky. Z tohoto důvodu nelze kombinovat minerální se syntetickým, oleje od stejného výrobce ale rozdílných viskozit, oleje stejné výkonnostní třídy, stejné viskozity ale různých výrobců. Pokud je zapotřebí dolít olej, měli bychom použít olej naprosto stejný(výrobce, viskozita, výkonnostní třída), který je v motocyklu právě používán....každé takové zkombinování se vždy projeví na životnosti motoru, samozřejmě negativně"
19.16, 13. 6. 2008, odpovědětVzdávám se :-))
20.34, 13. 6. 2008, odpovědětnikoho neurážej debile.. pokud jsi opravdu dementní a neumíš číst,tak nevím,jak si mohl získat řidičský průkaz. Já se opravil... a tvůj motor bude v hajzlu,ne můj
13.06, 16. 6. 2008, odpovědětSouhrn a statistika dementnich prispevku na tomto foru: celkem 1259 opravdu dementnich prispevku o hovnu, z toho 999 od slovensky mluvicich prispevovatelu te cece nemuze rozhodit :-)))
18.05, 16. 6. 2008, odpovědětTo Jakub: Vaz slova a davaj pozor co pises...OK???!!!
12.03, 17. 6. 2008, odpovědětTo zindour: Tak asi sme dementni obaja...ty nevies citat to co pisem ja a ja zase to co pises ty. Staci tak, alebo to mam nejako zvlast rozvadzat???
12.06, 17. 6. 2008, odpovědětjá dementní nejsem. Pouze jsem psal,že přechod na jiný olej je dost risk.. to je tvoje věc co tam leješ. Třeba si do svého motoru můžeš řeďit shell s destilkou..
12.56, 17. 6. 2008, odpovědětTo zindour: Citujem ta..."A maosko,pokud si nedoléval za deset tisíc téměř nic, a Castrol Magnetic je jak píšeš skvělej,tak proč si přešel na selenii??". Moja odpoved..."MAGOR...precitaj si prosim nadpis tejto temy. Ak by si s tym mal problem, tak to este raz napisem specialne pre teba..."Tak idem vyskusat tu skvelu Seleniu...". Vidis tam niekde nieco o prechode na Seleniu???". Uz fakt neviem, kto je a kto nie je dementni!!! PS: Olej z nedelnych reznov tam zatial nelejem, ako ty. :o))))
13.13, 17. 6. 2008, odpovědětA co by tedy podle tebe byl přechod na selenii?Není to náhodou to,že jsi jí tam nalil,nebo jí tam nalejt chceš?Proč jí vlastně chceš zkoušet když jseš se současnym olejem spokojenej?Nebo s ním spokojenej nejseš?Nebo co čekáš od selenie?jakej rozdíl?jak to chceš poznat?to by mě fakt zajímalo.Až se ti teď čirou náhodou kousne motor,bude za to moct určitě selenie,že jo)))
22.28, 17. 6. 2008, odpovědětTo Strawberry156: Uz som to tu niekolkokrat napisal, co ma zaujima pri tejto skuske oleja...staci si to precitat. PS: Velmi by ma zaujimalo, ci ty davas alfinke len vyrobcom predpisane naplne, filtre a ostatne veci.? Urcite nie...tak ako kazdy!!!!!!
8.18, 18. 6. 2008, odpovědětdík strawberry156. maosko.. protože ty demente,když jsem to psal,tak už si tam tu selenii dááávno měl. Tvůj článek z 12,6 7h 59minut. a já ten článek psal až 13,6 16h 54minut... Proto!!!!! jsem napsal,že už si na ni přešel. A nebo máš tak kouslej internet,kde se ti to objeví až za dva dny. Anebo máš tak kouslej mozek a myslíš si že žijete o dva dny rychleji,než my češi
7.27, 18. 6. 2008, odpovědětP.S. Nemám nic proti slovenskému národu..
7.29, 18. 6. 2008, odpovědětNeviem co tu stale riesite kraviny. Selenia ano nie a podobne. Treba dodrzat specifikaciu oleja,vymenny interval a samozrejme mnozstvo oleja v motore. Pred kupou si treba skontrolovat poriadne co kupujete a nehladat najlacnejsi kus na trhu so stocenym tachometrom. Potom nepomoze ani Selenia a pod. a budete jazdit a nie riesit kraviny aky olej je naj pre rozhrkany motor
8.12, 18. 6. 2008, odpovědětTo zindour: Si namysleny debilko, ktory si mysli, ze pozral vsetku mudrost sveta!!!!! Koncim s touto temou...nebudem sa rozculovat nad dementnymi pripomienkami debilkov!!!!!!!!!!
8.14, 18. 6. 2008, odpovědětmam jeden olej(5l) selenia 20k ktory som si kupil do motora TS, auto som uz predal a mam teraz motor JTD chcem sa spytat, mozem ten olej dat do JTD ????
8.27, 18. 6. 2008, odpověděttyjo, tady ti někteří jedinci poradí akorát tak to, ať si koupíš novej motor, protože ten tvůj už je stejně skoro zadřenej, protože se tam každých 5km nedával přesně ten olej, kterej si oni vymysleli...... rači se zeptej někde jinde ;-)
9.06, 18. 6. 2008, odpovědětNemůžeš to dát do dieselu, 20K je pro benzín,má úplně jiné specifikace i když věřím, že někteří tady by to tam klidně nalili,takže neexistuje, pokud máš nerozdělané obaly koupím ho od tebe ... :-)
9.54, 18. 6. 2008, odpovědětChlapi uz jebte na to prestante ste ako male deti na piesocku.
9.17, 18. 6. 2008, odpovědětMaosko,Maosko.Pozerám že si nemal problémy len so mnou.Niekde bude chyba.Len neviem,či vo väčšine.
10.39, 18. 6. 2008, odpovědětMy spolu máme nejaky problem??? Akosi som to nezaregistroval...snad mi nechces povedat, ze ked niekto vyjadri svoj nazor, ze je to problem??? :o/
11.07, 18. 6. 2008, odpovědětmaosko,za klávesnicí jsi fakt kingoš.. přestaň si už píchat do těla ty steroidy.
13.10, 18. 6. 2008, odpovědětTo zindour: Sa divim, ze medzi nami alfistami su aj taki, ako si ty...aj ked clovek nikdy nevie na koho narazi!!! :o/ Zdar a silu a nech nam to radsej jazdi. ;o)
16.25, 18. 6. 2008, odpovědětPodívejte se sem: www.znackoveoleje.cz ,na článek "Použití oleje jiného výrobce se stejnými vlastnostmi....." a přestaňte si tu nadávat,máme snad všichni alfy....
16.45, 18. 6. 2008, odpovědětsnáď sa dá komunikovať aj bez nadávok ;-)
20.34, 18. 6. 2008, odpovědětono pokiaľ sa mení olej s rovnakými viskóznymi vlastnosťami tak to až také hrozné neni. avšak 10w-40 od shellu nebude to isté ako od maditu, selenie, texaca, castrolu atď. aj keď majú oleje rovnakú viskozitu, každý výrobca pridáva do oleja iné aditíva. olej od shellu napríklad dobre rozpúšťa karbón. ak niekto dával do motora 10 rokov madit a teraz "hurá dám tam shell alebo castrol" tak ten motor veľa nevydrží... prečo? pretože olej rozpustí karbón spod piestnych krúžkov, z kľukových ložísk atď. motor pomaly začne žrať olej, začnú vznikať vôle na ložiskách a podobne. Takto dopadlo moje druhé auto (fiat tipo 1,7D). predchádzajúci majiteľ tam dával madit, ja som začal dávať shell. na začiatku to jazdilo lepšie, potom ten motor začínal pomaly zdochýnať. začalo to žrať olej, viac dymilo, nakoniec sa pridrel motor. na tom shelli som najazdil cca 60 tis. km.
21.11, 18. 6. 2008, odpovědětmaosko prešiel z castrolu na seleniu. ja si myslím že to až tak problém nieje. castrol má tiež aditíva na rozpúšťanie karbónu. neviem či selenia rozpúšťa karbón, ale motoru s tým neublíži. horšie by bolo prechod madit-shell, madit-castrol.
21.15, 18. 6. 2008, odpovědětTo alpiners2: Konecne aspon jeden, ktory vie o com pise. ;o)
7.59, 19. 6. 2008, odpovědětbohužial ale z vlastnej praxe :-) no čo už, človek sa učí na vlastných chybách
11.50, 19. 6. 2008, odpovědět