Tak jsem předevčírem u Husákova ticha potkal stříbrnou Alfu 156 s HIDama a BEZ clonítek. Pěknej hnus jet proti tomu ve dne, co to pak musí dělat v noci. I v Alfě 156 jdou udělat HIDy tak, aby alespoň svítily asymetricky v souladu s předpisem, když už nemá ostřikovače a dynamické naklápění. Stačí k tomu nechat světlo jak je, a výbojku umístit tak, aby výboj byl v místě původního vlákna žárovky. Jsou sady, u kterých stačí žárovku vyměnít za výbojku, přidělat balasty, protáhnout dráty, nastavit vodorovně a svisle hranici mezi světlem a stínem a jede se. Vyrvat clonítka ze světel je prasárna. Jak se na výsledném světelném svazku projeví použití D2R jsem nezkoušel.
8.59, 6. 5. 2009, odpověděttoto je citácia z iného českého fora.... Zamyslite sa Pokyn k usměrnění činnosti - kontrola provozu vozidel s xenonovými světlomety - zaslání Ředitelství služby dopravní policie PP ČR obdrželo opakované upozornění ze strany veřejnosti na vozidla, která jsou vybavena tzv. xenonovými světlomety a vzhledem k neodborné montáži zejména do světlometů, které nejsou určeny pro plynové výbojkové žárovky, tímto dochází k oslňování ostatních účastníků silničního provozu. Z tohoto důvodu je nutné se v rámci běžného výkonu služby při dohledu nad bezpečností silničního provozu zaměřit na tato vozidla. Pro názornost sdělujeme, že technické požadavky pro montáž xenonových světel do vozidla upravují předpisy EHK č. 48 a EHK č. 98. Předpis EHK č. 48 v oddíle 6.2.9 stanoví, že ?Potkávací světlomety se zdrojem světla se skutečným světelným tokem přesahujícím 2000 lm jsou přípustné pouze ve spojení s montáží pro čištění světlometu podle předpisu č. 45. Dále platí, že z hlediska svislého sklonu se nepoužijí ustanovení odstavce 6.2.6.2.2.? (poznámka - ruční ovládání korektoru sklonu světlometů, tzn. automatická regulace nastavení skonu světlometů). Přestavba halogenových světlometů na xenonové je proto povolena pouze za dodržení předepsaných podmínek předpisu EHK č. 48 a předpisu EHK 98, kdy Předpis EHK č. 48 (Jednotná ustanovení pro schvalování typu vozidel z hlediska montáže zařízení pro osvětlení a světelnou signalizaci) Zajištění čištění světlometů Požadavek čistého světlometu je důležitý obzvláště u xenonových světlometů. Xenonový světlomet vyzařuje velice intenzivní světlo, které se na znečistěném světlometu láme a způsobuje nepříjemné oslňování protijedoucích řidičů. Zajištění automatické regulace sklonu světlometů Velká intenzita vyzařovaného světla musí být za jízdy výškově automaticky korigována v hodnotách stanovených výrobcem pro seřízení světlometů. ?Ruční? seřizování světlometů je u xenonových světlometů nedostatečné protože řidič nedovede korigovat světlomety v závislosti na nerovnosti vozovky a způsob jízdy (akcelerace, brzdění). Z tohoto důvodu opět dochází k nepříjemnému oslňování protijedoucích řidičů. Předpis EHK č. 98 (Jednotné ustanovení pro homologaci světlometů motorových vozidel vybavenými světelnými zdroji s plynovými výbojkami) Světlomet musí být pro použití xenonových světel homologován. V tomto případě je označen písmenem ?D?. Paprsek je u tohoto světlometu zpravidla usměrněn do úzkého pruhu, zatímco při montáži výbojky do světlometu, který není pro tento zdroj světla konstruován, dochází k rozptylu světelného paprsku do širší plochy a tím dochází k nepříjemnému oslňování. Z tohoto důvodu je zakázáno montovat xenonové žárovky do světlometů, které nejsou pro jejich použití homologovány (konstruovány)! Světlomety, které jsou schváleny pro oboje použití (pro halogenové nebo xenonové žárovky) musí mít na rozptylovém skle označení, (popř. zezadu na těle světlometu na lehce přístupném místě), HCR DCR. Závěrem uvádíme, že montážní sady pro přestavbu xenonových světel, které se objevují na trhu, tyto podmínky vůbec neřeší. Výrobci světelných zařízení, včetně renomovaných firem, nabízejí komplety, které pouhou výměnou světelného zdroje ? tedy záměnu žárovky za xenonovou výbojku, přestaví světlomety na xenony. V případě, že při kontrole vozidla je zjištěno, že vozidlo je vybaveno v rozporu s výše uvedenými technickými předpisy xenonovými světly, lze za podmínek uvedených v ustanovení § 84 odst. 1 zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů (dále jen ?zákona o přestupcích?) projednat v blokovém řízení s řidičem přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu na pozemních komunikacích podle ustanovení § 22 odst. 1 písm. l) zákona o přestupcích a uložit mu sankci a to pokutu do výše 2.000,- Kč za porušení ustanovení § 5 odst. 1 písm. a) zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů. V případech, kdy bude vozidlo způsobovat oslnění takové intenzity, že bude bezprostředně ohrožena bezpečnost silničního provozu není vyloučeno věc oznámit příslušnému správnímu orgánu obce s rozšířenou působností pro podezření ze spáchání přestupku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu na pozemních komunikacích podle ustanovení § 22 odst. 1 písm. a) bod 3 zákona o přestupcích. V oznámení o přestupku je nutné řádně popsat a zadokumentovat závažný způsob nezpůsobilosti provozu vozidla na pozemních komunikacích, které bezprostředně ohrožuje ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích.
16.19, 10. 5. 2009, odpovědětto je neco , asi se potrebuje nekdo ukazat jak je chytrej ale na druhou stranku je v tom i pravda,
16.22, 10. 5. 2009, odpověděthlavne to ukazuje na to "jak je nekdo blbej" !!! Reakcie typu mám xenony a na mna nikto nebliká, neznamená že ho to neoslnuje, už len aby to čo bolo písasné bolá tvrdá realita... Viete ono to boli iné hlavy čo vypočítali zakrivenie praboly vo svetle, nie ludia z ktorých polovica nemá ani maturitu a myslia si že nikoho neoslnujú a tých áut behá tisíce
11.51, 11. 5. 2009, odpovědětja je mam a byl sem s nima na serizeni a OK a ze jeszdi spousta aut bez technicky to ti nevadi a bez ridicaku ale Xenony jdou vydet tak se toho hned chytas stejne stim nic neudelas
12.17, 11. 5. 2009, odpovědětA ještě víc lidí lže a krade. A ještě víc ani neumí pořádně česky a to je vYdět na první pohled. Ještě líp, než zabastlený xenony. Tím, že se s těmi prasaty srovnáváš, stáváš se sám prasetem.
14.12, 11. 5. 2009, odpovědětkdyž ti lidi bez technicky a bez řidičáku umí aspoň trochu jezdit je to menší zlo pro ostatní než debil kterej má blbě seřízené světla a ještě k tomu xenony a jede v noci proti tobě..já nevím jak ostatním ale potkávám je hodně často a ne jen v alfách a nevidim na metr před sebe. Když na něj bliknu dálkovýma on na mě je rozsvítí taky ale vidím toho víc naž když svítí xenony. Nemám nic proti xenonům...měl jsem je na dvou autech ale vždy seřízené a rozhodně jsem nevyndával clonítka.
9.21, 23. 12. 2009, odpovědětTen kdo vyndá clonítka je ubohej čurák kterej by zasloužil rozkopat sebe a i to auto..
9.28, 23. 12. 2009, odpovědětPresne tak,tohle neni sranda.Myslim si ze v soucasne dobe kdy leti xenony se jiz temer kazdy setkal s oslnujicimi svetlomety-me uz to jednou stálo málem osklivou nehodu a jeste k tomu na motorce.Nejvetsi magori jsou ti,co si tam daji nehomolog. xenony za 2500,- z pochybnych internetovych stranek s tou nejvetsi moznou svitivosti-zabit je na miste.
19.23, 23. 12. 2009, odpovědětjá jsem si koupil xenony za 2000 kč a vidim perfektně.A pro ty voly,co na mě blikaj : polibte mi prdel ( protože mě se jezdí líp)
13.33, 26. 12. 2009, odpovědětalik... asi tak
14.24, 26. 12. 2009, odpovědětjojo přesně tak schválně do blbce co si namontoval nelegálně a oslňuje nabourat v kažém případ je vina naněm protože má neoprávněné zasažení do světel -oslňuje a aspon si koupim novější model páč bude platit jak mourovatej
17.32, 26. 12. 2009, odpověděttak to mam namontovany a super,sviti to oproti zarovkam jako nebe a dudy,kdo chce neco videt at nevaha,je to supa
17.53, 26. 12. 2009, odpovědětПрограмма обновилась до версии 1.6, не поддавайтесь на уловки мошенников со взломанной, устаревшей и не работающей версией программы.
21.12, 26. 12. 2009, odpovědětpodla mna oslnuju uplne vsetky xenony a je jedno ci je to origos alebo nie minule som videl alfu co mala hid a celkom sa to dalo zniest potom siel pasat z origo cockami a tobol oslepovak jak hovado
19.09, 27. 12. 2009, odpovědětA nejlepší je když má někdo světla zvedlý nahoru a ještě veze vzadu 3 lidi. a pak mi zpětně bliká dálkovýma a diví se, debil. Při zatížení nastavíme světla! A xenony bez homologace jsou fakt ubohost. A před technickou vyndat a hned jak vyjedu a projdu zase nandat. Jen do toho ubožáci. Nemam xenony, svítim normálníma žárovkama a vidim za dne, za tmy, za deště, no za mlhy moc ne ale nemám problém. Ještě jsou taky dobrý čů..ci, který jezdí s mlhovkama v noci. Jo ve dne je to jedno, to je frajeřinka, ale v noci je to opovrhování protijedoucíma, hned jak proti mě jede něco z mlhovkama za tmy a neni mlha, má tam opětovaný dálkový při míjení. Čus, a nejlepší je zkurvit si vzhled auta nějakýma obdélníčkama nebo proužkama pro denní svícení. Tak nevzhledný když to neni originál. Ale nebudu povídat, někomu se třeba líbí něco jinýho než mě.
21.34, 27. 12. 2009, odpovědětpresne tak ty trapny hmlovkary ja mam hmlovky a vzivote som ich nepouzival jaka farajerina?ved jak to vyzera ked ti dole svietia hmlovky a hore parkovacky uplna traposina nechapem tych ludi
22.44, 27. 12. 2009, odpovědětTo já mám xenony bez clonítka. Byl jsem s nima na STK a seřídili mi je. Když jsem dojel domů tak jsem je dal o dost výš. Teď to svítí supr. Ani nepoužívám dálkový. Sice na mě blikaj ale mě to je jedno. Vidim fakt skvěle.
19.18, 30. 12. 2009, odpovědětO tech mlhovkach by sis mnel precist predni mlhova svetla sviti cca 4m pred auto a hlavne do strany tak nevim co ti na tom vadi ve vyhlasce je napsano ze muzu pouzit mlhovych svetel za snizene vyditelnosti a to podle mne je noc a nejen mlha nebo snezeni
0.16, 1. 1. 2010, odpovědětXenony mam a co je to nepredpisove ale hlidam si naklon abych neoslnoval a spousta lidi si je namontovala jak to u mne videli jak to sviti ++++ a podle mne bych to doporucil na kazde auto z vyroby .
0.18, 1. 1. 2010, odpovědětspousta lidi tady machruje je lepsi auto ktery sviti nebo 120 ktera nesviti
0.19, 1. 1. 2010, odpověděta spis ohrozuje provoz
0.20, 1. 1. 2010, odpovědětpise sa za husteho dazda a hustej hmly ked je znizena vydidelnost ved prave svietia len 4 metre pread ani tolko hadam nie tak naco stym svietia nechapem a asi si vecer nesiel o proti autu v tme ktore ma zapnute hmlovky krasne potom vydi ten druhy na cestu
11.29, 1. 1. 2010, odpovědět